Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Smrť tibetského mnícha vo väzení: Bitka a mučenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Tibetský mních zomrel vo väzbe po tom, čo ho čínska polícia bila a mučila, pretože ho podozrievala z vylepovania protivládnych plagátov. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica Slobodná Ázia.

Polícia zatkla 32-ročného Khawanga koncom mája, keď sa v odľahlej oblasti juhozápadnej čínskej provincie S'-čchuan našli na múroch vládnej budovy plagáty požadujúce nezávislosť Tibetu.

Polícia informovala o niekoľko dní Khawangovu rodinu, že zomrel vo väzbe v okrese Sin-lung, provincia S'-čchuan.

"Úrady sa ho počas väzby pokúšali donútiť k priznaniu, že vylepoval plagáty," uviedla Slobodná Ázia, citujúca Tibeťana žijúceho v indickom exile.

Čínska vládnuca komunistická strana tento rok sprísnila bezpečnostné opatrenia vo väčšine tibetských oblastí po tom, čo tam došlo k vystupňovaniu protestov a desiatkam prípadov sebaobetovania upálením - väčšinou mníchov, pripomína agentúra DPA. Šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová tento týždeň vyhlásila, že EÚ "je znepokojená zhoršením situácie v Tibete".

Ashtonová uviedla, že predstavitelia EÚ sú "obzvlášť znepokojení správami o masovom zatýkaní a zadržiavaní" v čínskej Tibetskej autonómnej oblasti, ktoré nasledovali po protestných upáleniach koncom mája v metropole Tibetu Lhasa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu