Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sever Talianska zasiahlo vyše 30 následných otrasov!

Následky zemetrasenia v Taliansku
Následky zemetrasenia v Taliansku (Zdroj: SITA)

RÍM – Na severe Talianska, ktoré postihli dve silné zemetrasenia, zaznamenali v noci na štvrtok najmenej 37 ďalších otrasov, ktoré nespôsobili žiadne zranenia či škody.

Experti sa obávajú, že dotrasy môžu znamenať blízkosť ďalšieho silnejšieho zemetrasenia. Talianska vláda predĺžila v zasiahnutej oblasti Emilia Romagna stav ohrozenia.

Sever Talianska zasiahlo 20. mája zemetrasenie s magnitúdou 6 a 29. mája prišlo zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Celkovo zahynulo 24 ľudí , vyše 400 utrpelo zranenia a asi 15 000 ostalo bez domovov. Zrútili sa stovky budov vrátane cenných historických pamiatok . Vláda odhaduje, že škody presiahnu dve miliardy eur, čo môže silne zasiahnuť zadlženú taliansku ekonomiku.

Vláda sa v stredu v noci na mimoriadnom zasadaní dohodla na núdzových opatreniach vrátane okamžitej pomoci v hodnote 500 miliónov eur. Vláda tiež pozastavila vyberanie daní v postihnutej oblasti. Sľúbila, že rekonštrukcia “sa začne čoskoro a prebehne rýchlo”. Premiér Mario Monti zrušil svoju plánovanú cestu do Bruselu. Prezident Giorgio Napolitano kritizoval nepripravenosť krajiny na podobné živelné katastrofy, pričom doterajšie opatrenia označil za neadekvátne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu