Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri slovenských hraniciach horí 400 hektárov, oheň sa nedarí uhasiť!

Oheň sa zatiaľ nepodarilo uhasiť
Oheň sa zatiaľ nepodarilo uhasiť (Zdroj: YouTube)

BZENEC - Českí hasiči už od štvrtka bojujú s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý vypukol na Hodonínsku medzi Bzencom, Strážnicemi a Ratíškovicami. Oheň sa nedarí dostať pod kontrolu, pretože ho na uhasených miestach rozfúkava silný vietor. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Zásah je mimoriadne zložitý. V plameňoch je lesné územie na ploche štyroch kilometrov štvorcových v značne odľahlej oblasti. Hasičom sťažujú prácu aj neustále problémy s nedostatkom vody. V akcii je približne tridsať jednotiek z celej južnej Moravy. Porast kropia aj dva špeciálne vrtuľníky z vakov.

S požiarom, ktorý zúri v jednej z najsuchších lokalít republiky nazývanej Moravská Sahara, bojujú hasiči na štyroch miestach. Ide o miesto podobné skutočnej púšti, ktorá sa rozkladá na sto hektároch. Tvoria ho duny naviatych pieskov, okolo ktorých je vysadený les, aby zabránil ich rozširovaniu. Práve ten je teraz v plameňoch. Stúpajúci dym možno pozorovať až z dvadsiatich kilometrov. Požiar sa priblížil na vzdialenosť jedného kilometra k turistickému centru Littner.
"K požiarom tu dochádza často. Cez túto vyprahnutú oblasť vedie železničná trať Přerov-Břeclav. V lete iskry od kolies vagónov zapaľujú porast. Tak veľký požiar ako teraz, sme tu ale nemali už roky," povedal dnes starosta Bzenca Pavel Čejka. Celá oblasť je podľa neho uzavretá a z bezpečnostných dôvodov ju stráži polícia.

Podľa hovorcu Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC) Pavla Hally sú plamene vzdialené od trate asi kilometer. Prevádzka na rušnej železničnej trase teda neprerušili.

Hodonínská polícia na miesto povolala špeciálnu poriadkovú jednotku z Brna, ktorá stráži všetky príjazdové cesty k požiarom a koordinuje dopravu. "Na niektorých miestach sú problémy so zvedavcami. Dôrazne preto žiadame, aby hasičom nesťažovali prácu," upozornil hovorca hodonínskej polície Petr Zámečník

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu