Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Tajomstvo vyzradil po 33 rokoch: Američan sa priznal k vražde!

Dan Wollick, sused Pedra Herenandeza
Dan Wollick, sused Pedra Herenandeza (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americká polícia vo štvrtok zatkla muža, ktorý sa priznal k tomu, že pred vyše troma desaťročiami zavraždil malého chlapca. Prípad zmiznutia šesťročného Etana Patza z roku 1979 sústredil v celých Spojených štátoch pozornosť na osud nezvestných detí.

Newyorský policajný komisár Raymond Kelly oznámil, že Pedro Hernandez (51) sa priznal k zaduseniu chlapca v pivnici menšieho obchodu, kde pracoval. Tela sa následne zbavil: v plastovom vreci ho hodil do odpadu.

Hernandeza obžalujú z vraždy druhého stupňa, uviedol Kelly po dni dramatických udalostí v prípade - a len deň pred 33. výročím zmiznutia chlapca v newyorskej štvrti SoHo.

Zatknutie Hernandeza prišlo deň po tom, ako ho polícia po tipe zadržala v štáte New Jersey na vypočúvanie v súvislosti s prípadom Etana Patza. Hernandez sa počas výsluchu priznal a zdalo sa, že svoj čin ľutuje. Vyjadril tiež "pocit úľavy", uviedol Kelly.

Hernandez podľa komisára už predtým hovoril o prípade s príbuznými a ďalšími ľuďmi. Povedal im, že "urobil zlú vec a zabil chlapca v New Yorku". Jeho susedia ho vo štvrtok opísali ako tichého muža, ktorý navonok neprejavil žiadne známky temnej minulosti.

Rodičia Patza v máji v roku 1979 chlapcovi po prvý raz dovolili, aby išiel sám na zastávku autobusu o dva domy ďalej. Dieťa už nikdy viac nevideli.

Išlo o jeden z prvých prípadov v Spojených štátoch, keď sa fotografia nezvestného dieťaťa objavila na škatuliach s mliekom, čo malo pomôcť pri pátraní. Patzovo zmiznutie prispelo v 80. rokoch v USA k intenzívnej celonárodnej kampani zapájania verejnosti do prípadov nezvestných detí.

Chlapca oficiálne vyhlásili za mŕtveho v roku 2001, avšak manhattanský okresný prokurátor prípad znovu otvoril v roku 2010.

Federálni a miestni policajti v apríli tohto roku štyri dni prehľadávali suterény bloku v SoHo, kde Patz žil a kde ho naposledy videli. Chlapcova rodina stále žije sto metrov od miesta, kde prebiehalo pátranie. Vyšetrovatelia vtedy oznámili, že nenašli žiadne zjavne ľudské pozostatky a stále išlo o prípad nezvestnej osoby.

V prípade bol dlho podozrivým priateľ Patzovej opatrovateľky, ktorého neskôr obvinili zo zneužívania iného dieťaťa v Pensylvánii. Z väzenia by ho mali prepustiť v novembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu