Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Armáde USA hrozí kolaps: V lietadlách našli falošné čínske súčiastky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - V dôležitých zariadeniach americkej armády sú rozšírené falošné elektronické súčiastky, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť USA. Falzifikáty pochádzajú prevažne z Číny, vyplýva z vyšetrovania federálneho Senátu.

Vyšetrovanie senátneho výboru pre ozbrojené služby trvalo jeden rok. Sfalšované elektronické súčiastky z Číny pri ňom odhalili napríklad v nákladnom lietadle C-130J, komponentoch vrtuľníkov špeciálnych jednotiek či v prieskumnom lietadle Poseidon, informovala s odvolaním sa na správu výboru v utorok agentúra Reuters.

Pri vyšetrovaní objavili v dodávateľskom reťazci ministerstva obrany v skúmanom období rokov 2009 a 2010 približne 1800 prípadov použitia falošných súčiastok. Celkový počet predpokladaných falošných súčiastok v týchto prípadoch prevýšil jeden milión, uvádza správa.

"Zlyhanie jedinej elektronickej súčiastky môže urobiť vojaka zraniteľným v najhoršom možnom čase," píše sa v správe. "Žiaľ, vzhľadom na záplavu falošných elektronických súčiastok je oveľa ťažšie tomu zabrániť." Okrem vytvárania bezpečnostných rizík falošné súčiastky zvyšujú aj náklady. Výmena pamäťového zariadenia v rakete Úradu protiraketovej obrany napríklad stálo 2,7 milióna dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu