Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Študentský program Erasmus je čoraz populárnejši a žiadanejší

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Študentský výmenný program Erasmus možno po jeho 25-ročnej existencii označiť za najznámejší program EÚ a vôbec najúspešnejší systém výmeny študentov na svete, uviedla dnes eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová.

Viac než 231.000 študentov získalo v akademickom roku 2010/2011 grant Erasmus na štúdium alebo odbornú prípravu v zahraničí, čo predstavuje nový rekord a nárast o 8,5 percenta v porovnaní s údajom za predchádzajúci rok.

So svojím zameraním na jazyky, prispôsobivosť, medzikultúrne povedomie a vodcovské schopnosti poskytuje Erasmus mladým ľuďom nevyhnutné zručnosti, ktoré podporujú ich osobný rozvoj a konkurencieschopnosť na trhu práce.

Od roku 1987, kedy sa program spustil, umožnil viac než 2,5 milióna európskych študentov vycestovať do zahraničia a študovať v rámci vysokoškolskej vzdelávacej inštitúcie alebo absolvovať pracovnú stáž v zahraničnej firme. Ak sa podarí udržať súčasné trendy, Európska únia dosiahne svoj cieľ - podporiť do roku 2012/13 tri milióny európskych študentov.

"Program Erasmus, ktorého strieborné výročie oslavujeme tento rok, je jedným z najväčších úspechov Európskej únie. Čísla hovoria samy za seba – a boli by ešte vyššie, keby sme mali zdroje na uspokojenie dopytu. V týchto ťažkých časoch sú zručnosti získané prostredníctvom štúdia Erasmus alebo odbornej prípravy cennejšie než kedykoľvek predtým," povedala komisárka Vasiliová.

Tri najžiadanejšie destinácie medzi študentmi v roku 2010/11 boli Španielsko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo. Španielsko tiež vyslalo za hranice najviac študentov, nasledované Francúzskom a Nemeckom. Luxembursko vyslalo do zahraničia najviac študentov, pokiaľ ide o podiel študujúcej populácie v krajine. Rozpočet programu Erasmus na rok 2010/11 venovaný študentskej a pracovnej mobilite bol okolo 460 miliónov eur.

Z celkového počtu študentov, ktorým sa v roku 2010/11 poskytol grant z programu Erasmus, sa približne 190.000 rozhodlo stráviť časť svojho štúdia (maximálne 12 mesiacov) v zahraničí na univerzite alebo inej inštitúcii vysokoškolského vzdelávania v jednej z 32 krajín, ktoré boli v tom čase zapojené do programu Erasmus (27 členských štátov EÚ, Chorvátsko, Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Turecko).

V akademickom roku 2011/12 sa Švajčiarsko ako 33. krajina zapojilo do programu Erasmus. Počet študentov, ktorí si zvolili možnosť štúdia, v porovnaní s rokom 2009/10 narástol o 7,2 percenta.

Pracovné stáže v spoločnostiach v zahraničí sa v rámci programu Erasmus podporujú od roku 2007 a ich popularita narastá. V roku 2010/11 si jeden zo šiestich študentov Erasmu zvolil túto možnosť, čo je celkovo 41.000 účastníkov.

Vo väčšine zapojených krajín je dopyt po grante Erasmus oveľa väčší ako jeho dostupnosť. Priemerný mesačný grant Erasmu, určený na pokrytie časti dodatočných nákladov života v zahraničí a cestovných nákladov, bol 250 eur, čo umožnilo väčšiemu počtu študentov zapojiť sa do programu.

Okrem toho sa poskytlo 40.000 grantov zamestnancom univerzít a pedagógom, aby mohli vyučovať v zahraničí alebo sa tam zúčastniť odbornej prípravy, čo je o 13 percent viac ako v predchádzajúcom roku. Vzdelávacia mobilita je kľúčovým cieľom stratégie rastu a zamestnanosti Európa 2020, ako aj iniciatívy EK s názvom "Mládež v pohybe", ktorá vychádza z úspechu programu Erasmus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu