Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama vojakom v Afganistane: Bin Ládin dostal, čo si zaslúžil

Barack Obama pred vojakmi
Barack Obama pred vojakmi (Zdroj: SITA)

BAGRAM - Vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin dostal, čo si zaslúžil. Počas vopred neohlásenej návštevy Afganistanu to dnes pred americkými vojakmi na základni Bagram povedal prezident USA Barack Obama.

Obama vojakom povedal, že vojna v Afganistane sa ešte neskončila a čaká ich ťažká práca, po viac ako desaťročí vojny je však "svetlo na horizonte".
      
Návšteva pripadá na prvé výročie smrti bin Ládina, strojcu útokov na USA z 11. septembra 2001, ktorého americké komando zabilo v susednom Pakistane.
      
Americký prezident návštevu začal stretnutím s afganským kolegom Hámidom Karzajom. Prezidenti v Kábule podpísali dohodu o strategickom partnerstve, ktorá vymedzuje budúce americko-afganské vzťahy po skončení bojovej misie NATO v Afganistane.
      
Obama priznal, že Afganistan čakajú ťažké dni, zdôraznil však, že Afganci preberajú kontrolu nad vlastnou budúcnosťou. Povedal, že cena vojny bola vysoká, dohoda s Afganistanom však otvára cestu "k mierovej budúcnosti".
      
"Teraz sme spoločne odhodlaní nahradiť vojnu mierom," vyhlásil Obama usadený vedľa Karzaja.
      
Dohoda má vyslať signál povstalcom, že po stiahnutí zahraničných vojakov plánovaným na rok 2014, nezostane afganská vláda bez podpory a krajinu opäť neovládnu. Tiež ich má podporiť k mierovým rokovaniam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu