Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smutná správa z Rakúska: Slovenského turistu vytiahli z trhliny mŕtveho!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ORF.at)

INNSBRUCK/BRATISLAVA – Slovenský alpinista (†36), o ktorého život od soboty bojovali dve desiatky záchranárov v rakúskych Alpách, je mŕtvy. Rakúskym médiám to potvrdila polícia. "Obeť sa nám podarilo vytiahnuť," uviedol šéf záchrannej služby Prägraten Josef Walder. Záchrannú akciu, pri ktorej zahynul aj jeden rakúsky záchranca, viedla firma Heli Austria. Tá sa však v minulosti už viackrát dostala do problémov, pri ktorých zomreli ľudia.

Slovák patril k osemčlennej skupine, ktorá sa v sobotu vydala na 3657 metrový Großvenediger. Piati z nich svah zlyžovali, pričom 35-ročný muž sa vydal s ďalšími dvoma alpinistami pešo bez toho, aby boli istení. Počas zostupu sa hlavou nadol zrútil do trhliny v ľadovci, ktorá bola široká miestami len 30 centimetrov a zakliesnil sa v hĺbke asi 40 metrov, pričom po páde ho zasypal uvoľnený sneh. So záchranármi nekomunikuje a podľa vyjadrení lekára neprežil zrejme už samotný pád. Ako pre Topky povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel, rodina je o nešťastí informovaná, k identite muža sa však vyjadriť nechcel.

Pri včerajšej záchrannej akcii zahynul aj jeden zo záchranárov. Silný vietor a hmla zapríčinili, že pilot vrtuľníka stroj otočil a neplánovane odopol laná troch záchranárov, ktorí na nich viseli. Tí spadli z 10-metrovej výšky na ľadovec, pričom dlhoročný záchranár a šéf východotirolskej alpskej polície Franz Franzeskon (†52) prišiel o život, dvaja ďalší utrpeli ťažké zranenia. Podľa prvých informácií pilota vrtuľníka okamžite prepustili zo zamestnania a helikoptéru zabavili kvôli vyšetrovaniu.

Zranení záchranári sa deň po nešťastnom páde zotavujú v nemocnici. Jedného z nich už prepustili z jednotky intenzívnej starostlivosti, informoval šéf Horskej služby v rakúskom Tirolsku. Druhý zostáva síce v umelom spánku, noc aj operáciu však prežil v poriadku, informuje orf.at.


Franz Franzeskon
Zobraziť galériu (2)
Franz Franzeskon  (Zdroj: bergrettung.at)


 

Vrtuľníky firmy padli v minulosti už sedem ráz


Firma Heli Austria, ktorá akciu viedla, sa však už v minulosti dostala na titulky rakúskych novín. Spoločnosť funguje od roku 1982, v 1983 dokonca prevážala pápeža Jána Pavla II. počas jeho návštevy Rakúska. V priebehu rokov došlo k viacerým nebezpečným núdzovým pristátiam a dodnes spadlo až 7 vrtuľníkov spoločnosti.   

V roku 1997 otec súčasného majiteľa firmy Roya Knausa Johann (51) zahynul pri jednom zo zásahov. Ďalší zo synov Philip, ktorý v tom období absolvoval letecký výcvik, pri uvedenom nešťastí utrpel otras mozgu.

V septembri 2005 došlo k najväčšej tragédii v histórii spoločnosti. V lyžiarskom stredisku v tirolskom Söldene firma prevážala helikoptérou 750 kilový zásobník na betón, pričom sa odistil a strhol so sebou lanovkovú kabínu, ktorá v tej chvíli prechádzala ponad zjazdovku. Kvôli vibráciám sa rozvlnilo lano a vymrštilo šesť lyžiarov z vedľajšej kabíny. Pre deviatich Nemcov, z ktorých bolo až šesť detí vo veku 12 až 14 rokov, sa nešťastie skončilo smrťou.


Nešťastné pády vrtuľníkov firmy Heli Austria:


21. apríl 1992: Vtedajší majiteľ firmy Johann Knaus havaroval s helikoptérou po prvý raz. Pilot lietadla prežil nešťastie s ťažkými zraneniami.

29. september 1995: Johann Knaus opäť havaroval, v helikoptére bol s ním aj jeho syn Roy. Obaja vyviazli z nešťastia bez zranení.

17. november 1997: Johann Knaus zahynul pri páde helikoptéry v Großarler Tal, ktorá sa zachytila o lanovku.

19. november 2002: Pri odstreľovaní lavín v Söldene sa vrtuľník dostal do hmly. Pilot Georg Gruber sa pokúsil stroj udržať nad zemou a odpilotovať až do doliny. Zrazu sa však dotkol zeme a zrútil sa.

25. február 2004: Jednu obeť a troch zranených si vyžiadal pád helikoptéry "Martin 1" v obci St. Johann neďaleko Salzburgu. Pri nešťastí prišla o život nemecká lyžiarka, ktorá sa v momente pádu nachádzala na zjazdovke. Lekár a zdravotník sa zranili ťažko, pilot ľahko. K pádu nanešťastie došlo priamo pred očami muža lyžiarky.

24. jún 2004: Pri páde helikoptéry prišiel o život ďalší pilot. Stroj prevážal v strmom teréne

23. jún 2010: V oblasti Dienten/Maria Alm pri horskej stanici Gabühel sa zrútil vrtuľník na prepravu materiálu. Skúsenému švajčiarskemu pilotovi záchranári už nepomohli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu