Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Referendum v Kalifornii rozhodne o zrušení trestu smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAN FRANCISCO - Voliči v Kalifornii budú v novembri hlasovať o zrušení trestu smrti v tomto americkom štáte. Referendum sa bude konať po tom, ako tento návrh podporilo podpisom vyše 500.000 občanov.

Podľa návrhu by sa trest pre väzňov odsúdených na smrť mal zmeniť na doživotie bez možnosti dostať milosť. Zákon o treste smrti v Kalifornii bol opätovne zavedený v roku 1978 a odvtedy bolo popravených len 13 ľudí. Za mrežami je však v súčasnosti odsúdených na hrdelný trest 725 väzňov, uviedla agentúra AP.

Stúpenci návrhu tvrdia, že zrušenie trestu smrti by ušetrilo štátu 100 miliónov dolárov (62 miliónov eur) ročne. Zanikli by totiž špeciálne väzenské oddelenia a ušetrilo by sa aj na miestach prokurátorov a advokátov, ktorí sa venujú takýmto prípadom.

"Náš systém je zlý, drahý a vždy bude niesť závažné riziko omylu," uviedla Jeanne Woodfordová, bývalá správkyňa väzenia San Quentin, ktorá je oficiálnou navrhovateľkou zmeny.

Peniaze by sa podľa nej ušetrili zrušením špeciálnych väzenských oddelení pre osoby odsúdené na smrť, ako aj zánikom miest prokurátorov a obhajcov vystupujúcich v takýchto právnych konaniach. Podľa návrhu na tých, ktorí budú odsúdení na doživotný trest za vraždu, sa bude vzťahovať povinnosť pracovať. Zmenu podporuje aj Americký zväz pre občianske slobody (ACLU).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu