Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Maďarsku unikla šokujúca nahrávka: Politik hovorí o plánoch na občiansku vojnu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Opozičné strany Maďarská socialistická strana (MSZP) a Politika môže byť iná (LMP) by už mohli prestať s hystériou a vyvolávaním strachu, zaznelo dnes v Budapešti na tlačovej besede Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik ku kauze nahrávky rozhovoru o možnej občianskej vojne.

Po neverejnom rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu, zvolaného kvôli nahrávke, hovorca Jobbiku a člen branno-bezpečnostného výboru Ádám Mirkóczki povedal, že odkedy vlani vyhral v Gyöngyöspate predčasné voľby Oszkár Juhász, v obci, kde boli predtým problémové vzťahy s rómskym obyvateľstvom, je pokoj. 

Ako uviedla maďarská komerčná televízna stanica ATV, hovorca a Juhász priznali, že zverejnená nahrávka, na ktorej sa hovorí o prípadnej občianskej vojne, je autentická a pochádza z 29. apríla 2011. Účastníkmi rozhovoru boli aj dvaja členovia polovojenského hnutia Véderö (Ochranná sila); ďalšiu osobu odmietli spresniť.

Juhász i hovorca tvrdili, že na členov tohto hnutia podal starosta polícii Hevešskej župy podnet na trestné stíhanie za ich výroky o občianskej vojne, ktorá by riešila nastolené problémy.

Mirkóczki konštatoval, že Jobbik má stále neochvejnú dôveru voči starostovi Juhászovi, s ktorého prácou sú obyvatelia obce spokojní.

Zvuková nahrávka, na ktorej starosta za Jobbik Juhász hovorí o občianskej vojne, nesie aj bezpečnostné riziká a v tejto záležitosti sa vynára i podozrenie z trestného činu. Konštatoval to predseda branno-bezpečnostného výboru Zsolt Molnár.

Štátny tajomník rezortu vnútra Károly Kontrát ale uviedol, že Maďarsku nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Maďarské orgány, Úrad na ochranu ústavy a orgány protiteroristickej ochrany a polície zaručujú bezpečnosť ľudí i krajiny, zdôraznil.

Starosta Gyöngyöspaty na nahrávke diskutoval so šéfom svojej kampane a s dvoma aktivistami tamojšej občianskej stráže o možnom vývoji prípadnej občianskej vojny v Maďarsku. Účastníci rozhovoru konštatovali, že k nej môže dôjsť iba v prípade, keby sa skončila ich víťazstvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu