Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmeny v Schengene? Berlín a Paríž chcú kontroly na 30 dní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko a Francúzsko chcú, aby krajiny schengenského priestoru mohli až na 30 dní obnoviť kontroly na vnútorných hraniciach, pokiaľ by nebola dostatočne zabezpečená ochrana vonkajšej hranice. O tom, či predpoklady pre obnovenie vnútorných kontrol nastali, by podľa nich mali rozhodovať samé národné vlády.

O ich návrhu majú budúci štvrtok rokovať ministri vnútra Európskej únie. Definitívne rozhodnutie ale nepadne skôr ako v júni, povedal mníchovskému denníku Süddeutsche Zeitung predstaviteľ dánskeho predsedníctva EÚ.

Výzvy na obnovenie kontrol zaznievajú často predovšetkým z Francúzska, ktoré sa potýka s prílivom utečencov z Afriky a Ázie. Server EUobserver k tejto iniciatíve poznamenal, že tak Berlín ponúkol pomocnú ruku francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu pred nadchádzajúcimi voľbami novej hlavy štátu. Boj proti ilegálnym prisťahovalcom totiž patrí k ústredným témam jeho kampane za znovuzvolenie.

Süddeutsche Zeitung však s odvolaním sa na berlínske vládne kruhy píše, že nejde o predvolebnú pomoc. Nemecko podľa nich usiluje o to, aby sa o kontrolách na hraniciach rozhodovalo na národnej úrovni a nie v Bruseli, kde sa už dlhší čas diskutuje o úpravách schengenskej dohody. Tá v súčasnosti umožňuje, aby členské štáty dočasne obnovili kontroly na hraniciach len vo výnimočných situáciach, ako sú rizikové športové podujatia alebo vrcholné medzinárodné konferencie. Za normálnych okolností môžu ľudia vnútri "Schengenu" cestovať bez toho, aby na hraniciach podstupovali prehliadky.

Vstupu nežiaducich osôb majú brániť kontroly na vonkajšej hranici Schengenského priestoru, kvôli čomu čelí v poslednej dobe výhradám najmä Grécko, cez ktoré preniká do EÚ množstvo nelegálnych prisťahovalcov. Náhodné kontroly na hraniciach obnovilo vlani na niekoľko mesiacov Dánsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu