Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Študent, ktorý zastrelil 32 ľudí: Umieram ako Ježiš Kristus!

Študent Čo Sung-hu Zobraziť galériu (4)
Študent Čo Sung-hu (Zdroj: nbc.com)

BLACKSBURG - "Umieram ako Ježiš Kristus, pre inšpiráciu generácie slabých a bezbranných ľudí," napísal juhokórejský, psychicky narušený študent Čo Sung-hu, ktorý na Virginskom polytechnickom inštitúte a štátnej univerzite zastrelil pred piatimi rokmi 32 ľudí a ďalších 25 zranil. Dvadsaťtriročný strelec, ktorý žil v USA od svojich ôsmich rokov, potom spáchal samovraždu.

Najhorší masaker na univerzitách v histórii sa odohral 16. apríla 2007 a viedol tiež k prijatiu zákona o sprísnení kontroly držby strelných zbraní v USA.
   
V akomsi manifeste, ktorý Čo odoslal americkej televízii NBC v prestávke medzi dvoma útokmi, okrem iného tiež napísal: "vandalsky ste mi pošliapali srdce, znásilnili mi dušu a mučili moje svedomie ... Musel som to urobiť ... Urobil som to pre moje deti, mojich bratov a moje sestry." Čo obviňoval najmä nedefinované okolie: "Mali ste stovky miliárd možností, ako zabrániť dnešku. Zahnali ste ma do kúta ... Vy ste rozhodli preliať moju krv."
   
V manifeste, v ktorom bolo 43 fotografií, 28 videoklipov a písané vyhlásenie o 23 stránkach, vyjadroval nenávisť voči bohatým študentom a javil známky náboženskej neurózy. Vzdal tiež hold dvom študentom z Columbine, ktorí v roku 1999 zastrelili 12 spolužiakov a učiteľov a potom spáchali samovraždu; na jednom zo záberov označuje Erika Harrisa a Dylana Klebolda za "mučeníkov" a chváli sa, že bude ich príklad nasledovať. Celkom 11 snímok ho zachytilo so zbraňami v rukách smerujúcimi na kameru.
   
Podľa odborníkov sa na jeho vraždenie podpísala hlavne jeho neliečená psychická choroba. Čo bol totiž "uznaný duševne chorým s potrebou psychiatrickej liečby" už v decembri 2005 potom, čo si na neho sťažovali dve študentky kvôli tomu, že ich obťažoval. Čo však nebol z ničoho obvinený a dôvodom umiestnenia na kliniku vraj boli jeho hrozby samovraždou. Na kliniku ale tento študent angličtiny nenastúpil.
   
Čo vraždil dvoma poloautomatickými pištoľami, Walther P22 a Glock 19, ktoré si kúpil pred útokom. Jeho vražedné vyčíňanie začalo jeho odchodom z materskej koľaje Harper okolo 7:00 ráno. V 7:15 už bola polícia povolaná k vražde dvoch študentov do susednej koľaje West Ambler Johnston, Čo sa z nej nepozorovane vytratil a odišiel na poštu odoslať svoj manifest. Po podaní balíka okolo 9:00 zamieril Čo k posluchárňach Norris. Tam dorazil asi v 9:15, reťazami uzamkol tri hlavné vchody a umiestnil tam lístok s tým, že v prípade pokusu dvere otvoriť, dôjde k explózii.
   
Potom odišiel na druhé poschodie posluchární, kde začal svoje vražedné dielo. Za asi desať až 12 minút zastrelil Čo v rôznych učebniach 30 ľudí, vystrieľal celkom 174 rán. Počas oboch útokov zabil päť učiteľov a 17 študentov, sám sa zastrelil po 9:45 v učebni francúzštiny.
   
Hrdinský odpor s útočníkom zviedol v učebni číslo 204 pôvodom rumunský profesor aerodynamiky Liviu Librescu. Tento Sedemdesiatšesťročný rodák z Ploještě, ktorý prežil v rodnej krajine holokaust, aby v roku 1978 odišiel do Izraela, zabránil strelcovi dostať sa do triedy, čím pomohol väčšine študentov utiecť oknom. Čo ho ale zastrelil piatimi ranami skrz dvere, z 23 študentov sa ich 22 zachránilo.
   
Masaker vyvolal množstvo debát v USA, najmä strán zákonov okolo držania a používania zbraní, ale aj okolo dier v zdravotníckom systéme a ďalších. Štát Virginia potom veľmi sprísnil pravidlá okolo strelníc a predaja zbraní, americký prezident George Bush v januári 2008 podpísal zákon o sprísnení kontroly držby strelných zbraní v USA.
   
Ďalšia streľba na polytechnike v Blacksburgu, ktorá po masakri v roku 2007 zaviedla nový systém varovania pre študentov a personál, sa udiala 8. decembra 2011, kedy diaľkový študent z neďalekej Radfordskej univerzity v kampuse školy zastrelil policajta a potom spáchal samovraždu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu