Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strach na Balkáne: Po vraždách Macedóncov sú v uliciach špeciálne jednotky!

Do ulíc vyšli špeciálne jednotky. Zobraziť galériu (5)
Do ulíc vyšli špeciálne jednotky.

SKOPJE - Vražda piatich etnických Macedóncov, ku ktorej došlo v noci zo štvrtka na piatok pri hlavnom meste Skopje, vyvolala ďalšie etnické nepokoje medzi Macedóncami a Albáncami v krajine, informovali dnes srbské médiá.

Telá štyroch mužov vo veku 18 až 20 rokov a ďalšieho vo veku 45 rokov našli pri Železarskom jazere neďaleko Skopje. Telá boli poukladané vedľa seba, čo podľa polície svedčí o poprave. Telo miestneho rybára (45) našli niekoľko desiatok metrov ďalej. Polícia sa domnieva, že ho zlikvidovali preto, lebo bol svedkom vrážd, citoval na svojej webovej stránke belehradský denník Kurir. Všetky obete boli strelené do hornej časti tela.

Aj keď polícia doposiaľ páchateľov nezadržala, obyvatelia sídliska Radišani v Skopje, odkiaľ pochádzala väčšina obetí, už zablokovali cestu pri hlavnom meste i v okolí a kameňovali Albáncami obývané domy. Sú totiž presvedčení, že vraždy majú na svedomí Albánci, uviedol Kurir.

Polícia kvôli nepokojom nasadila do ulíc príslušníkov špeciálnej jednotky a bojové vozidlá. Macedónski denník Večer zverejnil aj mená obetí. Podľa neoficiálnych informácií boli mladíci v čase, keď ich zabili, na rybačke. Ich telá našiel otec jednej z obetí. 

Niektoré internetové portály v Macedónsku priniesli viaceré špekulácie o motívoch vrážd. Jednou z nich je aj informácia, že ide o pomstu Albáncov za nedávnu vraždu dvoch mladíkov albánskej národnosti v Gostivare. Tých zastrelil macedónsky policajt, pretože bol napadnutý v čase, keď viedol domov svoju maloletú dcérku.

Macedónska ministerka vnútra Gordana Jankulovská vyzvala občanov, aby zostali pokojní. "Robíme všetko pre to, aby sme objasnili okolnosti, pri ktorých päť osôb podľa všetkého bez akéhokoľvek dôvodu prišlo o život," uviedla. Ako dodala, polícia doposiaľ predviedla na výsluch 50 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu