Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po novembri 1989 dokázali udržať svoj kabinet len dvaja premiéri

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Súčasná vláda Petra Nečasa (ODS) je jedenástou vládou Českej republiky za jej necelých dvadsať rokov existencie, uviedla v utorok vo svojom prieskume agentúra FOCUS. Celý svoj mandát doslúžili len dvaja premiéri, Václav Klaus na čele svojej prvej vlády a Miloš Zeman v čase opozičnej zmluvy.

Václav Klaus sa dostal do čela vládneho kabinetu 2. júla 1992, bez prestávky ho viedol najskôr v rámci Českej a Slovenskej Federatívnej republiky, po rozpade federácie potom na čele vlády Českej republiky až do 4. júla 1996. Jeho kabinet pozostával z koalície ODS, KDS (Kresťanskej demokratickej strany, ktorú viedol spočiatku Václav Benda a od roku 1993 Ivan Pilip, ten následne zastával post ministra školstva), KDU-ČSL a ODA.

Do kresla predsedu vlády sa Klaus dostal aj druhýkrát, v roku 1996. Koaličnú vládu tvorili strany ODS, KDU-ČSL a ODA. Druhá Klausova vláda sa ale skončila už po roku, demisiu podala pre ekonomické problémy a tiež pre aféru s financovaním ODS. Vtedy vládnu koalíciu opustili kresťanskí demokrati aj ODA. Václav Klaus obhájil post predsedu strany, avšak občianski demokrati sa rozštiepili, časť straníkov prešla do vznikajúcej Únie slobody. Do predčasných volieb viedla krajinu úradnícka vláda Josefa Tošovského.

Ďalšie štyri roky (1998-2002) vládol menšinový sociálnodemokratický kabinet Miloša Zemana. Vláda fungovala vďaka opozičnej zmluve s ODS. Po konci volebného obdobia voľby opäť vyhrali sociálni demokrati, premiérom sa stal Vladimír Špidla, ktorý stál na čele koalície KDU-ČSL, US-DEU a ČSSD. Voľby v roku 2002 udržali poslancov v ich laviciach po celý ich regulárny mandát, dvakrát sa ale zmenila osoba premiéra aj zloženie kabinetu.

Prvá výmena sa uskutočnila v roku 2004, po vstupe ČR do EÚ. ČSSD vo voľbách do Európskeho parlamentu prepadla. Špidla následne podal demisiu a novým premiérom sa stal Stanislav Gross (ČSSD). Historicky najmladší premiér mal len 34 rokov, no vo funkcii sa pre aféru s financovaním bytu udržal len rok. Politické žezlo dal do rúk Jiřímu Paroubkovi, ktorý dokončil volebné obdobie (v roku 2006).

Po ôsmich rokoch ľavicových vlád sa po voľbách dostala k moci pravica na čele s Mirkom Topolánkom (ODS). Vo vládnom kabinete okrem občianskych demokratov zasadli nestraníci, no tento kabinet nezískal v snemovni dôveru. Vláda bola potom tri mesiace v demisii, kým sa Topolánkovi podarilo vytvoriť koalíciu ODS, Strany zelených a KDU-ČSL. Vláda fungovala len dva roky.

Do riadnych volieb doviedol Českú republiku kabinet Jana Fischera. Po voľbách sa vytvorila vládna koalície ODS, TOP 09 a strany Veci verejné, na jej čele stojí Petr Nečas (ODS). Vláda po voľbách disponovala silou 118 hlasov, postupne však tri stratila. Teraz sa blíži k polovici svojho funkčného obdobia a v utorok sa rozhodne o jej ďalšom osude.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu