Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bývalý šéf rozviedky KGB spáchal samovraždu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Bývalý šéf rozviedky sovietskej tajnej služby KGB Leonid Šebaršin spáchal dnes samovraždu, pričom zanechal list na rozlúčku. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo vnútra.

Sedemdesiatsedemročného niekdajšieho šéfa ruskej špionáže našli mŕtveho so strelným zranením v jeho moskovskom byte, uviedli vyšetrovatelia. "Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že v byte nebol nikto iný," povedal policajný hovorca.

V byte sa našla zbraň, ktorá ležala tesne pri jeho tele. Šebaršin šéfoval sovietskym špiónom v Indii a Iráne. V rokoch 1988-91 bol prvým námestníkom posledného šéfa 1. správy Zahraničnej spravodajskej činnosti. V roku 1991 sa na jeden deň (22. augusta) stal šéfom KGB po zatknutí vtedajšieho riaditeľa Vladimira Krjučkova za jeho účasť na nevydarenom pokuse o prevrat a zosadenie sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova.

Šerbašin odišiel z KGB v septembri 1991. Neskôr pôsobil ako zakladateľ a generálny riaditeľ súkromnej firmy Russian National Service of Economic Security. Od roku 2005 bol členom vedenia strojárskeho podniku Motovilichinskije.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu