Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Líbya rieši ďalšie dedičstvo, Kaddáfího tajných misionárov

Kaddáfího tajní misionári
Kaddáfího tajní misionári (Zdroj: thomsonreuters.com)

TRIPOLIS - So sporným dedičstvom sa po páde vodcu Muammara Kaddáfího potýka nové líbyjske vedenie. Je ním humanitárna organizácia, ktorá oficiálne šírila umiernený islam, zároveň ale robila tajné operácie predovšetkým v afrických krajinách.

S odvolaním sa na zvlášvtnu správu to napísala agentúra Reuters. Z informácií líbyjských činiteľov a iných predstaviteľov podľa nej vyplýva, že rozsah aktivít organizácie podporovanej Kaddáfim bol širší, ako sa doteraz vedelo.

Svetová spoločnosť pre islamskú výzvu (The World Islamic Call Society, WICS) začala fungovať v roku 1972, tri roky potom, čo sa Kaddáfí po prevrate chopil moci. Angažovala sa hlavne v krajinách západnej Afriky a Sahelu, kde podporovala vzdelanie moslimov a organizovala konvoje s humanitárnou pomocou. Mešity a islamské centrá ale budovala aj v Belgicku, Francúzsku alebo v Nemecku. Vatikán ju zaradil medzi svojich partnerov pre dialóg medzi kresťanmi a moslimami.

Bývalý Kaddáfího minister zahraničia Abdar Rahmán Šalgham tvrdí, že Kaddáfí využíval WICS na to, aby tajne bojoval proti kresťanským hlavám štátov v Afrike a podporoval moslimské skupiny usilujúce sa o moc. Teraz už bývalý generálny tajomník WICS Muhammad Ahmad Šaríf vraj využil peniaze organizácie, aby do Líbye počas vlaňajšieho protivládního povstania na Kaddáfího stranu dostal afrických žoldnierov.

WICS, ktorá bola podľa niektorých líbyjských vládnych zdrojov súčasťou Kaddáfího spravodajskej siete, sa zodpovedala iba jemu. Mala asi 900 ústredných pracovníkov. V 36 krajinách sveta zamestnávala ďalších asi 2000 učiteľov a približne rovnaký počet duchovných. Po atentáte na lietadlo spoločnosti PanAm nad škótskym Lockerbie z roku 1988 Kaddáfí založil špeciálne oddelenie v rámci WICS, ktoré malo mobilizovať moslimského vodcu k podpore islamských radikálov v Čečensku, Kosove a Somálsku, brániť moslimky nosiace šatky v Európe a podporovať černošských moslimov v USA.

Líbyjské úrady teraz aktivity WICS vyšetrujú. Tripolis hovorí, že jej spornú činnosť dokáže oddeliť od duchovných projektov, a tvrdí, že chce WICS zachovať. Podľa niektorých hlasov by sa mohla zmeniť na podobnú inštitúciu ako prestížna náboženská organizácia Al-Azhar v Káhire. Expert z londýnskeho strediska Quilliam Foundation Nomani Benotman ale upozorňuje, že kanály, ktoré WICS kedysi vlastnila, ďalej prúdia veľa peňazí. Podľa jeho názoru by mohlo ísť aj o dve miliardy dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu