Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vojaka odsúdili na 6060 rokov väzenia za masaker z roku 1982

Pedro Pimentel Rios
Pedro Pimentel Rios (Zdroj: SITA)

GUATEMALA - Na 6060 rokov väzenia v pondelok v Guatemale odsúdili bývalého príslušníka elitnej vojenskej jednotky za účasť na zmasakrovaní 201 osôb v roku 1982.

Pedro Pimentel Rios, ktorého vlani v júli vydali z USA, je piatym členom komanda, ktorého odsúdili na takto vysoký trest za masakru v horskej osade Dos Erres na severe Guatemaly, ku ktorej došlo počas občianskej vojny z rokov 1960-1996).
      
Výška trestu je symbolická, keďže podľa guatemalských zákonov môže odsúdenec vo väzení stráviť maximálne 50 rokov.  Za každú obeť mu udelili 30 rokov plus 30 rokov za zločiny proti ľudskosti.
      
Pimentel Rios (54) v minulosti pôsobil ako inštruktor vo výcvikovom stredisku pre elitnú vojenskú jednotku známu ako "kaibiles". Z Guatemaly sa odsťahoval do USA, kde ho imigračný úrad zadržal v máji 2010.
      
Guatemalská občianska vojna si vyžiadala najmenej 200.000 mŕtvych. Podľa zistení špeciálnej komisie za väčšinu úmrtí je zodpovedná armáda, ktorú podporovali USA.
      
K masakre v Dos Erres došlo v decembri 1982, keď niekoľko desiatok vojakov vtrhlo do dediny a prehľadávali domy, kde hľadali zbrane. Systematicky pri tom zabíjali obyvateľov. Mužov zabíjali veľkými kladivami a hodili ich do studne, ženy a dievčatá pred zabitím znásilnili, uvádza sa v žalobe, ktorú v USA vzniesli proti inému členovi jednotky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu