Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarská vláda Ficovi gratuluje, Jobbik pred ním varuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda v nedeľu večer oficiálne zablahoželala lídrovi slovenskej strany Smer-SD Robertovi Ficovi k víťazstvu v sobotňajších predčasných parlamentných voľbách.

Podľa stanoviska maďarského ministerstva zahraničných vecí hlasovanie "jednoznačne" ukázalo, že na Slovensku existuje "jasná šanca" na vytvorenie vlády so silnou podporou verejnosti. Budapešť zároveň vyjadrila vieru v "intenzívny dialóg a pokračovanie prospešnej spolupráce z posledných rokov".

Vládny kabinet premiéra Viktor Orbána podľa rezortu diplomacie taktiež dúfa v realizáciu spoločných projektov v oblasti regionálneho rozvoja, infraštruktúry a energetiky. Maďarsko je zároveň pripravené na diskusiu o "otvorených" záležitostiach týkajúcich sa budúcnosti etnických Maďarov žijúcich na Slovensku, dodáva oficiálne vyhlásenie vlády v Budapešti.

Radikálne opozičné Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) sa však na vec pozerá odlišne a sobotňajšie volebné víťazstvo Ficovej strany hodnotí ako dôvod na obavy. Jobbik sa podľa svojej nedeľňajšej reakcie na slovenské hlasovanie obáva ďalšieho zhoršenia situácie maďarskej menšiny žijúcej prevažne na juhu susednej krajiny.

"Výsledok je vážnym varovaním pre maďarskú vládu a maďarskú komunitu v celej Karpatskej kotline," píše Jobbik v odkaze na maďarský výraz pre Panónsku panvu, rozľahlé územie rozprestierajúce sa v strednej a východnej Európe a siahajúce až na Balkán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu