Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irónia osudu: Hrobár kopal jamu kamarátovi, skončil v nej sám!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: runimal800.wordpress.com)

PROSTĚJOV - Aké to je, keď človek inému jamu kope a sám do nej spadne, zistil na vlastnej koži český hrobár Pavel Morávek (54). Pri kopaní hrobu na cintoríne v Kostelci na Hané ho sklátil infarkt a on skončil na dne jamy. Vďaka rýchlej pomoci kamaráta a vstal nakoniec z mŕtvych.

"Pamätám si, že som pomáhal kamarátovi kopať hrob pre zosnulého priateľa. Na nič iné si nespomínam," konštatoval Morávek: "Kopal som a zrazu to so mnou seklo. Ešteže sme tam boli dvaja, to mi zachránilo život." Čo sa vlastne stalo, vie len z rozprávania.

Keď sa totiž prebudil, ležal už na na jednotke intenzívnej starostlivosti olomouckej kardiológie. "Ja to beriem ako taký paradox, že som jednoducho zomrel na cintoríne, a že som skoro vstal z mŕtvych."

Pavlovým veľkým šťastím bolo, že hrob nekopal sám. Akonáhle sa mu zastavilo srdce a on spadol do jamy, druhý hrobár ho hneď vytiahol von a podľa pokynov z dispečingu záchranky vykonal prvú pomoc. Vrtuľník potom muža prepravil do fakultnej nemocnice.

"Keby bol pacient sám, nemal by šancu. Trpí ischemickou chorobu srdca, pri ktorej človek necíti žiadne ťažkosti," vysvetlil prednosta nemocnice Táborský:  "Srdcová príhoda potom príde nečakane rýchlo a o 30 až 60 sekúnd sa organizmus zrúti, dotyčný dostane kolaps a upadne do bezvedomia. Bez okamžitej pomoci behom pár minút umiera."

Podľa Táborského je preto dôležité,  aby človek v určitom veku nezanedbával prehliadky u lekára a poznal stav svojho organizmu. "Človek po štyridsiatke by si mal čas od času dať zmerať tlak, skontrolovať hmotnosť, lipidy, glykémiu. Mal by poznať aj svoju rodinnú anamnézu. Prevencia je totiž tá najlepšia investícia," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu