Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Kongu vybuchol muničný sklad: 206 mŕtvych, 237 zranených!

Výbuch muničného skladu Zobraziť galériu (6)
Výbuch muničného skladu

BRAZZAVILLE - Séria výbuchov vyvolaných požiarom skladu zbraní v Brazzaville, hlavnom meste Konžskej republiky, si podľa miestnych predstaviteľov dnes vyžiadala 206 obetí a 237 zranených.

Ďalšie stovky osôb museli s rôznymi stupňami poranení hospitalizovať. Explózie poškodili aj okolité budovy a nad metropolou Konga (bývalého Zairu) sa vznášal hustý čierny dym. Ďalších najmenej 2000 ľudí bolo v dôsledku explózií nútených utiecť zo svojich domovov, dodala agentúra Associated Press. Úrad prezidenta krajiny uviedol, že doposiaľ neznámy počet ľudí hľadal útočisko v jednom z kostolov, ktorý sa následne zrútil.

Panika sa cez rieku Kongo z Brazzaville rozšírila aj do susednej Kinshasy, hlavného mesta Konžskej demokratickej republiky (KDR). Úrady však odtiaľ nehlásia žiadnych vážnejšie zranených. Výbuch tam napriek tomu takisto vybil oknách na budovách, ktoré sa nachádzali asi 700 metrov od epicentra explózie.

Výbuchy podľa predbežných informácií spôsobil požiar v areáli skladu, príčina vzniku plameňov je však zatiaľ stále neznáma. Nemenovaný európsky diplomat pre agentúru AFP uviedol, že incident s najväčšou pravdepodobnosťou nemá politické pozadie a polícia predbežne vylúčila, že by išlo o teroristický čin. Vláda v Kongu sa však k celej udalosti zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu