Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šok v Dubline: Niekto ukradol srdce patróna mesta

Zlodej musel vypáčiť kovové tyče klietky
Zlodej musel vypáčiť kovové tyče klietky (Zdroj: uffpost.com)

DUBLIN - Neznámy zlodej dnes z katedrály Christ Church v Dubline ukradol srdce patróna írskeho hlavného mesta, svätého Vavrinca z Dublinu. Správu katedrály podľa internetového portálu britskej BBC krádež tejto relikvie šokovala, pretože páchateľ musel vypáčiť kovové tyče klietky, v ktorej bolo srdce v drevenej schránke rovnakého tvaru uložené.

"Prišli si špeciálne pre srdce svätého Vavrinca z Dublinu, to je úplne šialené," povedala hovorkyňa katedrály. Zlodeji totiž na svojom mieste nechali cenné zlaté poháre a svietniky. Srdce nemá žiadnu materiálnu hodnotu, zato má obrovský symbolický význam.

Katedrála je vďaka tomu, že je v nej uložená relikvia patróna írskeho hlavného mesta, už od stredoveku významným pútnickým miestom.V katedrále nie sú žiadne známky po tom, že sa do nej niekto vlámal, ani sa nerozvučali alarmy. Avšak jeden z ľudí, ktorí chrám udržujú, vypovedal, že keď ho ráno otváral, horela v ňom sviečka.

Vavrinec z Dublinu žil v 12. storočí, pôsobil ako dublinský arcibiskup. Bol svätorečený v prvej polovici 13. storočia na základe zázrakov, ktoré sa vraj diali pri jeho hrobe.

BBC pripomenula, že v posledných mesiacoch zlodeji ukradli aj relikvie na iných miestach Írska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu