Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Neschopný kapitán Concordie: Nemal okuliare a nevidel na radar!

KApitán Concordie Francesco Schettino
KApitán Concordie Francesco Schettino (Zdroj: SITA)

GROSSETO - Kapitán Costa Concordie nemal večer, kedy talianska výletná loď stroskotala, okuliare a musel svojho prvého dôstojníka niekoľkokrát žiadať, aby za neho skontroloval radar.

Ku koncu prvého dňa predbežného súdneho pojednávania k januárovému stroskotaniu lode pri talianskych brehoch to dnes povedal advokát prvého dôstojníka.

Prvý deň pojednávania v meste Grosseto mal posúdiť dôkazy a zodpovednosť obvinených pred procesom. Rokovania sa zúčastnilo niekoľko sto ľudí, vrátane pasažierov z Concordie, ktorí dávali najavo pobúrenie nad konaním obvineného kapitána.

Haváriu pri toskánskom ostrove Giglio 13. januára neprežilo 25 ľudí, ďalších sedem je nezvestných a šanca, že prežili nie je takmer žiadna. Na palube bolo 3200 turistov zo 60 krajín a tisícka členov posádky. Haváriu podľa vyšetrovateľov zavinil riskantný manéver vedenia posádky. Niekoľko skupín cestujúcich z Talianska, Francúzska a USA podalo žalobu na majiteľa lode, taliansku spoločnosť Costa Crociere.

"Toho večera nechal (kapitán Francesco) Schettino okuliare na čítanie v kajute a opakovane prvého dôstojníka žiadal, aby na radare skontroloval trasu," povedal agentúre Reuters právnik prvého dôstojníka Cira Ambrosio. Podľa advokáta to Ambrosio už povedal vyšetrovateľom pri predchádzajúcich výsluchoch.

Obvineniam čelí okrem Schettina aj Ambrosio a ďalších sedem dôstojníkov a predstaviteľov firmy Costa Crociere.

Pojednávanie na súde v mestečku Grosseto severne od Ríma sa konalo s vylúčením verejnosti. Predvolali stovky ľudí - právnkov, konzultantov, členov posádky a niektorých cestujúcich. V mestečku pre nich bolo vyhradené miestne divadlo. Priestor okolo budovy súdu a divadla uzavrela polícia.

Ďalšie líčenie bude 21. júla, kedy by mali experti predložiť výsledky svojich analýz okolo havárie.

Kapitán Schettino, ktorého prokuratúra označila za hlavného vinníka tragickej nehody, sa dnes na súd v Toskánsku nedostavil. Podľa svojho advokáta sa bojí o svoju bezpečnosť a radšej zostal v nariadenom domácom väzení. Vinu odmieta.

"Je to len dobre, že Schettino neprišiel. Hovoril len klamstvo za klamstvom, aby sa zachránil," povedal novinárom pred budovou divadla jeden z cestujúcich Sergio Amarotto. "Je to hlupák a svojím spôsobom zločinec," povedala ďalšia cestujúca Francesca Bertagliaová na adresu kapitána, ktorý je okrem iného stíhaný za opustenie lode pred evakuáciou cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu