Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerka odstúpila, aby sa stala Sarkozyho volebnou hovorkyňou

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

PARÍŽ - Francúzska ministerka životného prostredia Nathalie Kosciusková-Morizetová dnes oznámila, že odchádza z funkcie, aby sa mohla stať hovorkyňou kampane prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Postu volebnej hovorkyne sa ujme v čase, keď prieskumy verejnej mienky predpovedajú Sarkozyho porážku v súboji so socialistom Francoisom Hollandom.

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa uskutoční 22. apríla a druhé 6. mája. Sarkozy sa v nich bude uchádzať o znovuzvolenie.

Podľa analytikov by sympatická 38-ročná ministerka, vo Francúzsku známa pod skratkou NKM, mohla pomôcť zvýšiť upadajúcu prezidentovu popularitu medzi voličmi.

Kosciusková-Morizetová bola šéfkou environmentálneho rezortu od novembra 2010. O uvoľnenie z funkcie mieni požiadať vo štvrtok, aby predišla prípadnému možnému záujmov. Vedenie ministerstva do konca funkčného obdobia preberie premiér Francois Fillon.

Podľa v utorok zverejneného prieskumu verejnej mienky by v prvom kole volieb zvíťazil socialista Hollande s 32 percentami so sedempercentným náskokom pred Sarkozym. Na treťom mieste by skončila prezidentská kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová so 16 percentami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu