Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Nemecko musí prestať kastrovať sexuálnych násilníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTRASBURG - Rada Európy v stredu vyzvala Nemecko, aby zrušilo zákony umožňujúce takzvanú fyzickú kastráciu sexuálnych násilníkov. Podľa jej Výboru na zabránenie mučeniu je táto prax "nehumánna".

Nemecká legislatíva umožňuje sexuálnym delikventom starším ako 25 rokov nariadiť povinnú orchiektómiu, teda chirurgické odstránenie semenníkov. Praktika sa však v krajine nevyužíva príliš často - v roku 2010 tam zaznamenali len päť takýchto prípadov.

"Chirurgická kastrácia je zmrzačujúci nezvrátiteľný zásah a z medicínskeho hľadiska nemôže byť považovaná za nevyhnutnú pri liečení sexuálnych násilníkov," zdôvodňuje orgán RE svoju kritiku. Nemecko sa však bráni tým, že osoby, ktoré zákrok povinne podstúpili, sa až na výnimky nevrátili k páchaniu sexuálnych násilných činov.

Z celkového počtu 104 odsúdencov, ktorým v rokoch 1970-80 nariadili kastráciu, zaznamenali recidívu len u troch percent. Spomedzi ďalších 53 odsúdených zločincov, ktorí zákrok odmietli, až 46 percent zopakovalo svoj sexuálny útok. Berlín napriek tomu prisľúbil, že sa stanoviskom RE bude zaoberať a prediskutuje ďalšie možnosti, ako postupovať proti násilníkom.

Okrem Nemecka umožňuje fyzickú kastráciu sexuálnych násilníkov spomedzi všetkých ostatných členov Rady Európy už len Česká republika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu