Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Policajti zle vyšetrili smrť Róma, rodine zaplatia 22-tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu rozhodol, že Česká republika musí zaplatiť odškodné pol milióna českých korún (22.000 eur) rodine Róma, ktorý zomrel na policajnej stanici v Brne. Informovala o tom dnes organizácia Liga aktivistov za ľudské práva a webová stránka novinky.cz.

 Róm Vladimír Pecha, ktorý bol podozrivý z krádeže, zahynul v júni 2002, keď v moravskej metropole vyskočil z okna toalety, na ktorú ho odprevadili policajti.

Súd v Štrasburgu dospel k záveru, že české úrady nedokázali zabezpečiť právo muža na život a vykonať dôkladné, nezávislé vyšetrovanie jeho úmrtia.

Českí vyšetrovatelia prípad uzavreli tým, že 23-ročný Pecha spáchal samovraždu. Mužova partnerka Petra Eremiášová a matka Katarína Pechová spochybnili výsledok českého vyšetrovania a uviedli, že bol v dobrom zdravotnom stave a Eremiášová bola tehotná.

Liga zastupovala v právnom spore mužovu rodinu. Odškodné si na polovicu rozdelia matka a družka, ktorá po smrti partnera emigrovala do Kanady a trvalo tam žije.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu