Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Európske mrazy neustupujú, počet obetí prekročil 700

Snehová kalamita v Srbsku
Snehová kalamita v Srbsku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/BUKUREŠŤ - V Poľsku za posledných 24 hodín kvôli tuhej zimy zamrzlo ďalších päť ľudí a v Rumunsku, kde tisíce ľudí musia zásobovať vojenské lietadlá, pribudlo šesť mŕtvych. Informovali o tom tlačové agentúry. V Rusku od začiatku tohto roka podľa ministerstva zdravotníctva napočítali 215 umrznutých. Počet obetí mrazu tak v Európe vrátane Ruska presiahol sedem stoviek.

V Poľsku si silné mrazy podľa štatistík ministerstva vnútra od začiatku februára vyžiadali 72 ľudských životov. Vlani, keď bola zima pomerne mierna, bola obeťou asi polovica. Ďalších 23 osôb za uplynulé dva týždne zomrelo na otravu oxidom uhoľnatým.

Na východe Rumunska sú podľa agentúry AP tisíce ľudí prakticky odrezané od sveta, a preto ich tonami potravín zásobuje armáda. Asi 8000 vojakov tiež pomáha s odpratávaním snehu, ktorého sú miestami až štyri metre. V krajine uzavreli 12 hlavných ciest, dnes zrušili vyše 300 vlakových spojení a vo viac ako 1000 školách zrušili vyučovanie. Celkom si podľa tamojších úradov mrazy v Rumunsku vyžiadali 74 mŕtvych.

V hlavnom meste Bosny Sarajeve sa dnes pod ťarchou snehu čiastočne zrútila strecha štadióna Grbavica. Nikto pritom nebol zranený. V nedeľu sneh spôsobil kolaps strechy ďalšieho športového areálu, v ktorom sa na olympijských hrách v roku 1984 súťažilo v rýchlokorčuľovaní.

V susednom Srbsku zostávajú kvôli snehu stále desaťtisíce ľudí odrezané od sveta. Uzavreté sú školy i väčšina obchodov, aby sa ušetrila energia, ktorej je nedostatok.

Ruské ministerstvo zdravotníctva dnes zverejnilo štatistiku, podľa ktorej od začiatku roka v krajine umrzlo 215 ľudí. Ďalších 3382 ľudí muselo byť kvôli omrzlinám alebo prechladnutiu hospitalizovaných.mra

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu