Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ekosystém v ohrození: Pobrežie posiali gigantické kraby!

Monštruózny krab
Monštruózny krab (Zdroj: YouTube)

OSLO - Krab gigantických rozmerov, ktorý meria až 1,5 metra a môže vážiť 14 kilogramov, ohrozuje nórsky ekosystém. Pochádza pôvodne zo severu Tichého oceánu. Okolo roku 1930 ho Rusi preniesli do Barentsovho mora. Odtiaľ sa postupne rozšíril až k nórskym brehom.

Rybári z neho pôvodne mali radosť, pretože ich mäso sa dobre predávalo. Potom sa ale ukázalo, že kraby vo veľkom likvidujú larvy rýb a výnosy z ich lovu preto klesajú.

Výskyt obrieho kraba kamčatského nie je v nórskych vodách neobvyklý. Prvého vylovili už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Kôrovec sa ale neúnosne rozmnožil, pretože v nórskych vodách nemá prirodzeného nepriateľa.

Rybári dostali od úradov povolenie tohto giganta loviť ako kompenzáciu za rybí úbytok. Jeho mäso ide na dračku, otázkou však je, či táto situácia neprinesie ekologické problémy. Jediný spôsob ako regulovať jeho počet, je totiž lov. Ekológovia teraz preto riešia, ako zabrániť tomu, aby stovky kilometrov pobrežia boli posiate druhom, ktorý do tamojšieho ekosystému nepatrí.

Obrie kraby v Nórsku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu