Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pád premiérky v dave zúrivcov: Musel ju zachraňovať bodyguard

Bodyguard odprevadil Gillardovú až do auta
Bodyguard odprevadil Gillardovú až do auta (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Austrálsku premiérku Juliu Gillardovú museli dnes pred nahnevanými demonštrantami zachraňovať vládni ochrankári, keď sa po slávnostnej ceremónii pri príležitosti osláv Dňa Austrálie pri odchode z obliehanej reštaurácie potkla a spadla v dave protestujúcich.

Reštauráciu v Canberre, kde sa Gillardová stretla s opozičným vodcom Tonym Abbottom, obkľúčilo približne 200 demonštrantov za práva aborigénov, pôvodného domorodého austrálskeho obyvateľstva.

Dostať sa z reštaurácie do pristaveného vládneho vozidla pomáhalo politikom asi 50 policajtov. Gillardová sa pritom potkla a stratila topánku. Jej osobný strážca ju zachytil do náruče a chrániac ju pred demonštrantami odprevadil do auta.

Aktivisti demonštrovali za práva aborigénov pri provizórnej aborigénskej stanovej ambasáde v centre austrálskej metropoly, kde sa utáborili demonštranti na protest proti Dňu Austrálie.

Domorodci totiž považujú tento deň za oslavovanie britskej invázie na kontinent. Pamätný deň sa viaže k 26. januáru 1788, keď k austrálskym brehom doplávala prvá flotila britského námorníctva.

Terčom protestov sa okrem Gillardovej stal predovšetkým opozičný vodca Abbott, na ktorého podľa agentúry AP kričali heslá ako "rasista" alebo "hanba".

Stanové veľvyslanectvo aborigénov v Canberre oslavovalo dnes svoje 40. výročie. Abbott predtým rozhneval aktivistov, keď vyhlásil, že je načase, aby sa stan presunul.

Gillardová vyviazla z udalosti bez zranení a v programe Dňa Austrálie pokračovala stretnutím so zahraničnými veľvyslancami v premiérskej rezidencii v Canberre.

"Hnevá ma jedine to, že to narušilo skvelú udalosť. Som dosť odolná, polícia urobila vynikajúcu prácu," opísala pocity po incidente Gillardová.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu