Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Muž chcel predať Saddámov bronzový zadok, zadržali ho

Saddám Husajn
Saddám Husajn (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Policajní vyšetrovatelia, ktorí preverujú tvrdenia, že kus sochy bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna skončil ilegálne v Británii, v tejto súvislosti zadržali 66-ročného muža.

 Muž je podozrivý z porušenia zákona zvaného Iracký sankčný poriadok, podľa ktorého sa riadi dovoz irackého kultúrneho majetku do Británie.

Anglickému aukčnému domu sa v októbri nepodarilo predať kovový kus zadku, ktorý mal byť údajne odseknutý zo zvrhnutej Saddámovej sochy. Podľa Hansons Auctioneers sa k tejto pamiatke dostal bývalý príslušník špeciálnych síl britskej armády Nigel Ely (52) po tom, čo v roku 2003 americké jednotky v Bagdade zvrhli Saddámovu bronzovú sochu. Práve Ely sa pokúšal predať sochu na jesennej aukcii. Vyvolávaciu cenu 250.000 libier však nebol nikto ochotný zaplatiť.

Elyho vyšetrovatelia vypočuli a varovali ho, že ak by kus sochy predal alebo znehodnotil, mohol by sa vystaviť trestnému stíhaniu.

Polícia informovala, že podozrivého vo štvrtok prepustili na kauciu. Ďalšiemu vyšetrovaniu sa však podľa agentúry AP nevyhne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu