Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Americká diplomacia komunikuje s novinármi cez Twitter

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničia v piatok prvýkrát usporiadalo tlačovú konferenciu pre amerických a zahraničných novinárov s využitím siete Twitter. Hovorkyňa ministerstva Victora Nulandová odpovedala na otázky zadávané cez túto sociálnu sieť v desiatich jazykoch vrátane perzštiny, ruštiny alebo čínštiny.

Obsahovo sa brífing nijako nelíšil od pravidelných tlačoviek organizovaných vedením americkej diplomacie - otázky sa týkali situácie v Sýrii, vzťahov USA s Iránom alebo spolupráce Spojených štátov s európskymi partnermi NATO.

Podľa americkej tlače bol brífing pre používateľov Twitteru súčasťou kampane, ktorú ministerka zahraničia USA vyhlásila na tohtoročný január. Jej heslom je "riadenie štátnej správy v duchu 21. storočia".

Ministerstvo zahraničia sľúbilo, že tlačové konferencie s využitím siete Twitter bude až do konca januára organizovať pravidelne každý piatok. Užívatelia Twitteru môžu informácie z brífingu ministerstva zahraničia nájsť s využitím špecifického označenia (hashtagu) # AskState. Zadávať otázky môže ktokoľvek, teda nielen novinári.

Budúci piatok podľa Nulandovej usporiada poradca ministerky zahraničia pre inovácie Alec Ross videochat s novinármi a bloggermi, ktorý bude prístupný z ktoréhokoľvek počítača na svete. Veľvyslanectvo USA v haitskej Port-au-Prince usporiada v sieti Twitter tlačovú konferenciu o pomoci, ktorú Spojené štáty poskytujú tejto krajine po ničivom zemetrasení z januára 2010.

Podľa oficiálnych informácií má americké ministerstvo zahraničia v sociálnych sieťach bezmála 200 účtov, ktoré spravuje nielen Washingtonská centrála, ale aj jednotlivé veľvyslanectvá po celom svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu