Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vianoce v Česku: 53 požiarov, dvaja mŕtvi

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PRAHA - Na Štedrý deň zasahovali hasiči na území celej Českej republiky pri 53 požiaroch, čo je menej než dlhodobý priemer.

Napriek tomu patria tohtoročné Vianoce k najtragickejším, pretože pri požiaroch zahynuli dvaja ľudia. Viac ich v posledných desiatich rokoch zomrelo len v roku 2003; v predchádzajúcich štyroch rokoch sa štedrovečerné požiare zaobišli bez úmrtí. Informoval o tom dnes český spravodajský portál iDNES.cz.

"V porovnaní s poslednými desiatimi rokmi patrí tohtoročný počet požiarov k štvrtému najvyššiemu," uviedla hovorkyňa hasičského záchranného zboru Českej republiky Ivana Svitáková pre iDNES.cz. Dlhodobý denný priemer je 56 požiarov.

Priame škody požiarov z tohtoročného Štedrého dňa sú odhadované na dva milióny českých korún, spresnila hovorkyňa.

Okrem požiarov zasahovali hasiči pri ďalších 143 udalostiach, ako sú dopravné nehody, technická pomoc, únik látok. Z toho osemkrát vyšli k planému poplachu.

Počas celého Štedrého dňa zachránili hasiči pri zásahoch 22 ľudí, doplnila informácie hovorkyňa. Žiaľ, dvom ľuďom už nedokázali pomôcť.

Hasiči najčastejšie zasahovali v Moravskosliezskom kraji. Pri požiari v byte v meste Petřvald v okrese Karviná zahynul 55-ročný muž, ktorý sa nadýchal splodín. Väčšie šťastie mala rodina v paneláku na sídlisku v Ostrave-Dubine, kde pri vyprážaní kapra začal horieť digestor. Škoda bola stanovená na 20.000 českých korún.

Druhou obeťou počas tohtoročných Vianoc sa stala žena v mestečku Trnávka v okrese Svitavy. Požiar sa pravdepodobne rozhorel zo sviečok na adventnom venci a aj v tomto prípade sa obyvateľka domu udusila dymom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu