Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Svetové osobnosti na Havlovom pohrebe: Príde aj premiér Cameron

Portrét Václava Havla na námestí v Prahe
Portrét Václava Havla na námestí v Prahe (Zdroj: SITA)

PRAHA - Britský premiér David Cameron potvrdil dnes svoju účasť na piatkovom štátnom pohrebe bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. Aj bývalý americký prezident Bill Clinton s manželkou, v súčasnosti ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou, dnes potvrdili, že v piatok pricestujú do Prahy, aby sa naposledy rozlúčili s Havlom.

Priletí s nimi bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová. Informovala Havlova tajomníčka Sabina Tančevová, ktorú citoval server novinky.cz.

Na poslednú rozlúčku s Havlom pricestuje do Prahy množstvo významných predstaviteľov rôznych krajín a medzinárodných organizácií, vrátane najvyšších ústavných činiteľov SR - prezidenta Ivana Gašparoviča a premiérky Ivety Radičovej.

Chýbať nebude ani francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Rusko, ktorého vedenie na úmrtie Václava Havla nereagovalo, vysiela ombudsmana pre ľudské práva Vladimira Lukina.

Pamiatku Václava Havla si v piatok v katedrále sv. Víta uctí okolo tisíc smútočných hostí. Pre súčasných štátnikov bude vyhradených 500 miest a ďalších 500 je určených pre rodinu a priateľov bývalého prezidenta a kolegov z disentu, informoval Český rozhlas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu