Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Počet obetí ničivých povodní prekročil tisícku

Počet obetí ničivých povodní prekročil tisícku Zobraziť galériu (2)
Počet obetí ničivých povodní prekročil tisícku

CAGAYAN DE ORO - Počet obetí ničivých búrok a následných povodní na južných Filipínach stúpol na viac než 1 000. Vláda o tom informovala utorok, keď sa mestá pripravujú na masové pochovávanie. Podľa jej údajov zahynulo 957 ľudí a 49 ďalších je nezvestných.

Najviac mŕtvych evidujú v prístavných mestách Iligan a Cagayan de Oro, ktoré sú vybudované na riekach. Výdatné víkendové zrážky spôsobili vyliatie riek z ich korýt, čoho výsledkom boli obrovské záplavy na severnom pobreží filipínskeho ostrova Mindanao.

Tamojšie úrady okamžite nasadili do záchrannej operácie 20-tisíc vojakov. V dôsledku nečasu muselo zo svojich domovov utiecť viac než 284 000 ľudí, pričom vyše 42 000 našlo útočisko v preplnených evakuačných centrách zriadených vládou.

Postihnutú oblasť väčšinou obchádzajú tajfúny a záplavy, čo bolo pravdepodobne dôvodom, prečo obyvatelia ignorovali varovania a odporúčania na evakuáciu. Náhle povodne a zosuvy bahna mnohých zastihli v noci počas spánku.

Miestne úrady chcú od utorka začať pochovávať mŕtvych, ktorých pozostatky predstavujú zdravotné riziko, keďže márnice sú preplnené. Neidentifikované obete pochovajú do spoločných hrobov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu