Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Paracetamol nie sú cukríky: Dievčaťu (20) zlyhala pečeň!

Mladá mamička netušila, že paracetamol môže aj uškodiť
Mladá mamička netušila, že paracetamol môže aj uškodiť (Zdroj: Caters)

LONDÝN - Mladá britská matka zomrela na zlyhanie pečene po rutinnej operácii, keď si od bolesti dávala každý deň zopár tabliet paracetamolu navyše. Desiree Phillipsová (20) pravdepodobne netušila, že liečivo v takomto množstve môže byť smrteľné.

Lekár predpísal Desiree po operácii prsníka antibiotiká a paracetamol, ktorý jej mal uľaviť od bolesti. Rodina mladej mamičky má však podozrenie, že si zobrala popri predpísanom množstve aj zopár tabliet naviac. Iba deväť dní od zákroku ju našiel partner bezvládne ležať na pohovke. V nemocnice zdrveným príbuzným oznámili, že utrpela nezvratné zlyhanie pečene.

Keďže mohlo prísť k nahromadeniu tekutiny v mozgu, bola nevyhnutná okamžitá transplantácia. Napriek snahe lekárov jej telo nový orgán neprijalo a Desiree zomrela. Jej synček Jayden bude vyrastať bez mamičky.

"Ak je liek proti bolesti nebezpečný, mal by byť na predpis. Cigarety majú na sebe štítok: "Fajčenie zabíja", ale balenie paracetamolu vyzerá úplne neškodne," uviedol skľúčený starý otec dievčaťa.

Podľa lekára Kennetha Simpsona, ktorý viedol štúdiu o poškodení pečene vyvolanom paracetamolom, až 161 pacientov zo 663 hovorilo o tzv. "rozloženom predávkovaní". V priebehu niekoľkých dní prekročili odporúčané množstvo o pár tabliet. Lekár hovorí, že možno takto dopadli horšie ako ľudia, ktorí sa pokúsili o samovraždu.

Výrobcovia liečív sa však proti týmto obvineniam bránia. Na každom balení je uvedené varovanie o možnom predávkovaní, a preto treba dodržiavať pokyny.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu