Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Američan pôjde za urážku thajského kráľa do väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANGKOK - Súd v Thajsku dnes odsúdil občana Spojených štátov na dva a pol roka väzenia za hanobenie kráľovskej rodiny. V Thajsku narodený Američan Joe Gordon bol obvinený z toho, že prekladal úryvky z knižného životopisu kráľa Pchúmipchóna Adundéta, ktorý je v krajine zakázaný, a zverejňoval ich na internete.

Trestný súd v hlavnom meste Bangkok vydal verdikt v prítomnosti Gordona, ktorý stál v súdnej sieni oblečený v oranžovom väzenskom úbore a nohy mal spútané. Znenie rozsudku objasňovalo, že Gordon mal byť odsúdený na päť rokov za mrežami, ale sudca znížil trest na polovicu, keďže muž sa v októbri priznal k vine.

Gordon na webovej stránke písanej v thajskom jazyku zverejňoval preložené pasáže z knihy The King Never Smiles (Kráľ sa nikdy neusmieva) od autora Paula Handleyho. Gordona (55) zadržiavali vo väzbe od mája. "Som verdiktom sklamaný. Som americký občan a v Amerike je sloboda prejavu," vysvetlil. Muž sa narodil v Thajsku, potom sa presťahoval do USA, kde pracoval ako predajca áut.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu