Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pandy pricestovali do Škótska z Číny charterovým letom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Dve čínske pandy veľké pricestovali dnes osobitným charterovým letom nazvaným Pandaexpres do Škótska, kde budú žiť ako vôbec prvé pandy veľké v Británii po takmer dvoch desaťročiach.

Osemročný pár, Tchien Tchien a Jang Kuang, ktorých mená v angličtine znejú Sweetie (Zlatko) a Sunshine (Slnečný svit) privítali na letisku v Edinburghu hrou na gajdy. Pandy pochádzajú z juhozápadnej Číny, z provincie S'-čchuan a v edinburskej zoologickej záhrade zostanú desať rokov. Chovatelia dúfajú, že tam vrhnú mladých. Medvedica Tchien Tchien už v minulosti vrhla dve mláďatá, ale nemala ich s medveďom, ktorý ju sprevádza teraz, hoci aj on už sa stal otcom.

Pandy veľké Čína zapožičala Británii v rámci výskumného programu pánd a obe strany tento akt označili za signál priateľstva medzi Škótskom a Čínou. Čína považuje pandy za svoj národný poklad a niekedy ich iným krajinám daruje alebo zapožičia, v záujme posilnenia vzťahov.

"Dokazuje to, že dokážeme úzko spolupracovať nielen v obchode, ale aj v širokom rámci environmentálnych a kultúrnych záležitostí," povedal britský vicepremiér Nick Clegg.

Predstavitelia Zoo v Edinburghu sa usilovali o zapožičanie pánd päť rokov, očakávajú, že posilnia cestovný ruch v Škótsku. Škótska kráľovská zoologická spoločnosť za ne bude platiť Číne vyše 600.000 libier ročne.

Obe pandy dostali počas letu v boeingu najesť - bambus, jabĺčka a mrkvu. V zoo si budú dva týždne zvykať, kým ich ukážu verejnosti. Spočiatku budú niekoľko mesiacov žiť oddelene, až potom ich pripustia k sebe.

Zoo tiež plánuje dať do ich výbehov štyri skryté kamery a vysielať zábery z nich cez internet online. Posledná panda veľká žila v Británii v londýnskej zoo do roku 1994, kým ju vrátili do Číny.

V roku 1974 dostal britský premiér Edward Heath pri svojej návšteve Číny od vlády do daru párik pánd, ktoré sa stali miláčikmi londýnskej zoo, ale nikdy nemali mladé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu