Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Vojak po opici, bodol bajonetom malého chlapca

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

LONDÝN - Britského vojaka, ktorý zabodol svoj bajonet do 10-ročného afganského chlapca, prepustili z armády. Informovali dnes noviny Guardian a správu potvrdilo aj britské ministerstvo obrany.

"Daniel Crook bol po opici, keď použil bajonet proti dieťaťu, ktoré bolo na pochôdzke. Nevedel vysvetliť, prečo vlani, keď vyšiel zo základne, kázal chlapcovi idúcemu na bicykli zastaviť a keď ho neposlúchol, pichol ho do chrbta kúsok nad pasom," citoval britský denník prokurátorov. Uviedli, že išlo "iba o malé dieťa, ktoré mu nerozumelo".

Vojaka odsúdili k 18 mesiacom väzenia a prepustili z armády. Hovorkyňa ministerstva obrany informáciu potvrdila. "Všetci britskí vojaci prešli rozsiahlym školením prísnych pravidiel, ktoré musia britské sily a Medzinárodné bezpečnostné asistenčné sily (ISAF) dodržiavať", uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

"Akékoľvek obvinenie z porušenia týchto pravidiel sa dôkladne vyšetrujú. Tí, ktorí nedodržiavajú vysoký armádny štandard alebo sa zistí, že spáchali priestupok, sú disciplinárne riešení," dodalo.

Zranenému afganskému chlapcovi zostala na chrbte veľká jazva a nie je schopný navštevovať školu, pretože má problémy s chôdzou a jazdou na bicykli," citoval Guardian jeho otca. Pre syna požadoval odškodnenie vo výške 40.000 dolárov, dostal 800 dolárov (600 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu