Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Meteorológovia: Posledné desaťročie bolo najteplejším zaznamenaným!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽENEVA - Obdobie rokov 2002 až 2011 bolo najteplejším doteraz zaznamenaným desaťročím, informovala dnes Svetová meteorologická organizácia (WMO) sídliaca v Ženeve.

Tento rok bude pravdepodobne desiatym najteplejším zaznamenaným rokom. Došlo totiž k jednej z najväčších odchýlok v systéme morského prúdenia - El Niňo. To sa prejavilo po celej zemeguli.

El Niňo vzniká, ak je stredná a východná časť Tichého oceánu nezvyčajne chladná. Práve tento jav dávajú odborníci do súvislosti s nedávnymi povodňami v Thajsku, ako aj so suchom vo východnej Afrike a na juhu Spojených štátov.

V Rusku sa teploty dostali najvyššie nad dlhodobý priemer, prekročili štyri stupne nad normál. Naopak, v Austrálii meteorológovia zaznamenali nezvyčajne nízke teploty, uviedla WMO.

Správu WMO zverejnili práve v čase, keď sa na klimatickom summite OSN v juhoafrickom Durbane zástupcovia 190 krajín sveta snažia o celosvetovú dohodu o znižovaní emisií oxidu uhličitého.

Oxid uhličitý je považovaný za jednu z príčin globálneho otepľovania a pribúdajúcich extrémov počasia. Platnosť Kjótskeho protokolu, ktorý rieši približne 25 percent svetových emisií, vyprší v decembri 2012.

Vedci predpokladajú katastrofálne následky pre ľudstvo, ak sa teploty v najbližšom storočí zvýšia viac ako o dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu