Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Česi prestávajú veriť v EÚ, podpora členstva v NATO narastá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - S členstvom Českej republiky v Európskej únii súhlasí v súčasnosti menej ľudí, než keď ČR do únie vstupovala. So Severoatlantickou alianciou je to naopak. Podľa expertov sa v tom na jednej strane odráža sila euroskeptického tábora v Česku, ako aj to, že úniu teraz kvôli kríze Česi vnímajú ako menej spoľahlivú.

Na jeseň tohto roku súhlasilo s členstvom ČR v Európskej únii 59 percent ľudí, čo je najnižší výsledok v dejinách ČR, a je nižší ako v čase vstupu krajiny do EÚ (67 percent). Na strane druhej s členstvom Česka v Severoatlantickej aliancii teraz súhlasí 68 percent obyvateľov, čo je viac, ako keď ČR do NATO pred trinástimi rokmi vstupovala, vyplýva z pravidelného prieskumu agentúry STEM.

Oslabujúci súhlas Čechov s členstvom v EÚ má podľa expertov tri dôvody: pokles istoty, tradičný euroskepticizmus a absenciu komunikácie. "Keď sme do EÚ vstupovali, bolo to s určitou preferenciou dlhodobej istoty a predvídateľnosti, čo sú kategórie, ktoré sa teraz únii naplňovať akosi nedarí," vysvetľuje sociológ Ivan Gabal.

 "Prínosy členstva v EÚ sú menej jasné než v NATO a nevieme ich koľkokrát využiť. Problémy eurozóny na spoľahlivosti nepridávajú a euroskepsa českých politikov je snáď už súčasťou euroúnijného folklóru," tvrdí Karel Kovanda, ktorý zastával vysoké funkcie v EÚ, aj v NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu