Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko hrozí rozmiestnením rakiet v Bielorusku

Balistická strela Iskander
Balistická strela Iskander

MOSKVA - Moskva pohrozila rozmiestnením takticko-operačných rakiet Iskander v Bielorusku a v ruskom Krasnodarskom kraji, ak rozhovory s USA o protiraketovom systéme v Európe nebudú úspešné.

Tlačovú agentúru Interfax o tom dnes informoval diplomatický zdroj v Moskve. Podľa tohto zdroja by rakety Iskander mohli brániť ohrozeniu ruských strategických síl, ak by boli časti amerického protiraketového štítu umiestnené v blízkosti ruských hraníc. Rusko pôvodne pohrozilo, že umiestni odpaľovacie zariadenia v ruskej pobaltskej enkláve - v Kaliningradskej oblasti.

Americký protiraketový systém v Európe, ktorý bude úplne inštalovaný až v roku 2020, považuje Moskva za hrozbu pre svoj strategický jadrový potenciál. Rusko pohrozilo novými "zbrojnými pretekmi", ak sa tieto obavy budú ignorovať. Plány na rozmiestnenie rakiet Iskander - z čias administratívy amerického exprezidenta Georgea W. Busha - boli pozastavené po nástupe prezidenta USA Baracka Obamu.

Obama plány svojho predchodcu zredukoval, ale Rusko považuje aj zrevidovaný systém za ohrozenie svojej bezpečnosti, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu