Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Montiho prvé vystúpenie v parlamente: Študenti sa búria!

Študenti v kolízii s policajtami počas demonštrácie 17. novembra 2011 v Miláne. Zobraziť galériu (4)
Študenti v kolízii s policajtami počas demonštrácie 17. novembra 2011 v Miláne.

RÍM - Tisíce študentov dnes vyšli do ulíc talianskych miest, aby pod heslom "nie vláde bankárov" protestovali proti výdavkovým škrtom, ktoré plánuje urobiť nová vláda premiéra Maria Montiho.

 V Ríme, Miláne a Palerme na Sicílii došlo k zrážkam medzi políciou a protestujúcimi. V Ríme pochodovali stovky študentov k Senátu, kde dnes Monti predstavil parlamentu svoju stratégiu boja s krízou.

Bývalý eurokomisár a renomovaný ekonóm Monti, ktorý si dočasne ponechal aj funkciu ministra hospodárstva, vo svojom prvom vystúpení pred parlamentom vyhlásil, že budúcnosť eura závisí od opatrení, ktoré urobí Taliansko v najbližších týždňoch.

Varoval, že Taliansko čelí mimoriadnej situácii, ktorá môže pomôcť rozhodnúť o budúcnosti Európskej únie. A zdôraznil tri piliere svojej vládnej politiky, ktorými sú rozpočtová prísnosť, ekonomický rast a sociálna spravodlivosť.

Senát bude hlasovať o vyjadrení dôvere novej vláde, ktorá v stredu zložila sľub, dnes večer a dolná komora parlamentu, Poslanecká snemovňa v piatok. Ide však už len o formalitu, keďže dve najväčšie politické strany, konzervatívny Ľud slobody (PdL) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a stredoľavá Demokratická strana (PD) už povedali, že Montiho podporia.

Monti v stredu po zložení sľubu vyjadril presvedčenie, že sa mu podarí upokojiť obavy medzinárodných trhov zo situácie v Taliansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu