Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obama a Sarkozy sa strápnili: Nevypli si mikrofóny a nadávali!

Obama a Sarkozy počas summitu G20
Obama a Sarkozy počas summitu G20 (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zapnuté mikrofóny umožnili novinárom prítomným na minulotýždňovom summite krajín G20 dozvedieť sa, čo si francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a americký prezident Barack Obama myslia o izraelskom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Ich rozhovor sa odohral v súkromí, no lídri si po odchode z tlačovej konferencie zabudli vypnúť svoje mikrofóny.

Redaktori si tak mohli vypočuť, že Sarkozy považuje lídra židovského štátu za "klamára" a nedokáže ho vystáť". Na to mu Obama odpovedal, že s ním nepriamo súhlasí. "Ty si na neho nahnevaný, no predstav si, že ja sa ním musím zaoberať každý deň," odpovedal mu šéf Bieleho domu. Obama Sarkozymu taktiež vyčítal, že ho neinformoval o súhlasnom francúzskom postoji k žiadosti Palestíny o členstvo v Organizácii OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

Konverzácia so zapnutými mikrofónmi trvala niekoľko minút a novinári ju počuli v slúchadlách, ktoré im poskytli Francúzi na sledovanie simultánne prekladanej tlačovky. Podľa dostupných informácii však reportéri nemohli zverejniť ich rozhovor, keďže sa údajne zaviazali, že o možných slovných prešľapoch na summite budú mlčať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu