Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Papandreou sa chystá odstúpiť už dnes, nástupca neznámy

Georgiós Papandreou
Georgiós Papandreou (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky premiér Georgiós Papandreou zrejme po dnešnom zasadnutí vlády odstúpi. Informovala o tom televízia CNN. Agentúra Reuters citovala istého vysokého predstaviteľa Papandreovej socialistickej strany, ktorý chystané odstúpenie potvrdil. Ešte predtým však vodca opozičnej Novej demokracie (ND) Antonis Samaras po stretnutí s prezidentom Karolosom Papuliasom zopakoval požiadavku na rezignáciu Papandrea.

Spomínaný zdroj agentúry Reuters povedal, že premiér odíde z funkcie potom, čo sa uzavrie koaličná dohoda. To by mohlo byť ešte dnes v noci. Dodal, že je potrebné dohodnúť ciele novej vlády, jej šéfa a obdobie, po ktoré bude v úrade.

"Musíme sa dnes dohodnúť, alebo nás zajtra čaká peklo," citoval Reuters spomínaného vysoko postaveného socialistu. Podľa jeho názoru by nový kabinet mali tvoriť politici spolu s technokratmi. Akonáhle Grécko splní podmienky EÚ, mali by sa uskutočniť predčasné voľby. Ako možný termín menoval zdroj január alebo február.

"Som pripravený pomôcť v prípade, že Papandreou odstúpi, potom sa veci rozbehnú," uviedol po stretnutí s prezidentom Samaras. Nepovedal však jasne, či by sa jeho strana chcela pripojiť ku vznikajúcej koalícii.

Podľa hovorcu gréckej vlády politici začali rokovať o zložení novej prechodnej koaličnej vlády. Meno nového premiéra by mohlo byť známe už v pondelok. Hovorca však upozornil, že ide o jeho osobné želanie, nie oficiálne oznámenie.

Na Grécko dnes zosilnela tlak aj Európska únia. Eurokomisár pre menové záležitosti Olli Rehn zopakoval, že si neželá odchod Atén z eurozóny, ale že Brusel musí byť pripravený na každú možnosť.

"Vyzvali sme k vytvoreniu vlády národnej jednoty a zostávame presvedčení, že je to spôsob k obnoveniu dôvery a splneniu záväzkov," vyhlásil Rehn. Dodal, že Grécko počas týždňa otriaslo dôverou partnerov v eurozóne a že sa vydalo na cestu smerom na opustenie jednotnej meny. Teraz sa podľa Rehna ale zdá, že krajina od okraja priepasti odstúpila.

Papandreova vláda sa tento týždeň ocitla na pokraji zániku, keď ministerský predseda prišiel s návrhom usporiadať referendum o tom, či Grécko vôbec chce od Európskej únie pôžičky. To u popredných únijných politikov vyvolalo doslova zdesenie a podobne reagovali aj trhy v Európe i v zámorí. Papandreou návrh na referendum museli pod silným vnútropolitickým i medzinárodným tlakom vo štvrtok stiahnuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu