Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Premiér si to rozmyslel: Grécko zrušilo referendum o záchrane!

Grécky premiér Jorgos Papandreu
Grécky premiér Jorgos Papandreu

ATÉNY - Grécky premiér Jorgos Papandreu včera odstúpil od plánu na usporiadanie referenda o európskom záchrannom balíku, ktorý má krajinu odvrátiť od bankrotu. Zároveň začal rozhovory s opozíciou, ktorá zmenila doterajší postoj a vyhlásila, že úsporné opatrenia podporí.

Papandreu ignoroval výzvy na odstúpenie a namiesto toho vyzval opozíciu, aby sa pripojila k rokovaniam o záchrannom balíku. Na mimoriadnom zasadaní kabinetu vyhlásil, že predčasné voľby by prinútili Grécko k odchodu z eurozóny, čo by malo katastrofálne dôsledky pre Grécko aj iné európske ekonomiky.

Grécky premiér vyvolal v pondelok globálnu krízu keď oznámil, že najnovšiu európsku zmluvu o znížení obrovských dlhov krajiny, ktorá si vyžiadala mesiace rokovaní, predloží na schválenie v referende. Táto myšlienka vyvolala zhrozenie v iných krajinách EÚ a medzi veriteľmi Grécka.

Dvaja predstavitelia z okolia Papandrea dnes podľa agentúry AP potvrdili, že plány na referendum sú zrušené, keďže zmluva o podmienkach zahraničnej pôžičky získala podporu opozície. Papandreu popoludní hovoril s lídrom konzervatívnej opozície Antonisom Samarasom a následne vystúpil v parlamente s vyše polhodinovým prejavom.

V prejave premiér vyhlásil, že jeho návrh na zorganizovanie referenda "aspoň priviedol mnohých ľudí k rozumnému pohľadu" na zlú ekonomickú situáciu Grécka. Niektorí grécki poslanci prišli s výzvami, aby úsporný balík bez referenda schválila koaličná vláda národnej jednoty, Papandreu však vyhlásil, že jeho odstúpením by sa veci ešte viac zhoršili.

Nič sa zatiaľ nezmenilo na tom, že v piatok večer bude Papandreova vláda čeliť v parlamente hlasovaniu o vyslovení dôvery.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu