Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Výbuch v uhoľnej bani neprežilo 29 baníkov

Záchranári odvážajú zranených Zobraziť galériu (3)
Záchranári odvážajú zranených

PEKING - Výbuch plynu v uhoľnej bani v centrálnej Číne neprežilo 29 baníkov. Informovali o tom v nedeľu štátne médiá. Nešťastie sa podľa ich údajov odohralo v sobotu v meste Cheng-jang v provincii Chu-nan.

V čase výbuchu sa v bani nachádzalo 35 baníkov, pričom šiesti prežili a v nemocnici ich hospitalizujú so zraneniami. Baňa bola štátna a registrovaná, nemala však už platnú licenciu. Dôvodom pre jej zrušenie mali byť práve nedostatočné bezpečnostné opatrenia, uviedla štátna televízia. Naposledy zomrelo začiatkom októbra 13 ľudí v jednej z uhoľných baní v juhozápadnej provincii Kuej-čou .

Čínske bane sú stále považované za najnebezpečnejšie na svete, situácia sa však v uplynulých rokoch výrazne zlepšila, čo zrejme súvisí so zastavením ťažby v menších a nelegálnych prevádzkach. Zatiaľ čo v roku 2002 zaznamenali takmer 7 000 obetí banských nešťastí, podľa najnovšej štatistiky sa tento počet znížil asi na jednu tretinu. Podľa oficiálnych štatistík zomrelo v roku 1010 v čínskych baniach 2 433 ľudí. Profesijné organizácie však tvrdia, že počet smrteľných prípadov je v skutočnosti oveľa vyšší, keďže prevádzkovatelia baní sa ich často snažia zatajiť, aby sa vyhli nepríjemnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu