Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Časť čínskej Žltej rieky je červená

Do Žltej rieky unikla zatiaľ neznáma látka, ktorá sfarbila vodu na červeno.
Do Žltej rieky unikla zatiaľ neznáma látka, ktorá sfarbila vodu na červeno.

PEKING - Časť druhého najdlhšieho čínskeho toku, Žltej rieky, sa zafarbila na červeno v dôsledku zatiaľ bližšie nezisteného znečistenia, informovali dnes miestne médiá.

Takmer kilometer dlhý úsek rieky v blízkosti parku v centre dvojmiliónového mesta Lan-čou, metropoly severozápadnej provincie Kan-su, v nedeľu sčervenal a začal páchnuť, oznámila agentúra Nová Čína. "Výsledky testov rozhodnú, či má táto zmena na rieku škodlivý vplyv," dodala agentúra.

Podľa miestnych ekológov mohol zmenu farby spôsobiť odpad z jednej z teplárenských spoločností, ktoré niekedy farbia teplú vodu v potrubiach, aby zabránili ľuďom odčerpávať ju bez povolenia pre vlastné účely.

Úniky jedovatých chemikálií do čínskych riek sú časté. Zamorenie arzenidom v provincii Chu-nan minulý mesiac si vyžiadalo prerušenie dodávok vody pre 80.000 ľudí. Minulý rok sa museli milióny občanov dlhšiu dobu zaobísť bez vody po explózii v chemickej továrni v severovýchodnej Číne, odkiaľ unikol do rieky Sung-chua toxický benzén.

Minulý týždeň čínske médiá citovali štátny oceánografický úrad, podľa ktorého vodná plocha medzi Čínou a Kórejským poloostrovom v oblasti Pochajského prielivu je tak znečistená, že bude do desiatich rokov "mŕtva".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu