Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Väzenie alebo psychiatria? Breivikovi vyšetria mozog

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórski lekári plánujú vyšetriť mozog atentátnika Andersa Behring Breivika pomocou najmodernejších lekárskych metód. Podľa nórskeho denníka Verdens Gang preto súd v metropole Osle o mesiac predĺžil lehotu, ktorú psychiatri dostali na posúdenie duševného zdravia Breivika. Atentátnik 22. júla zabil pri bombovom útoku a následnej streľbe 77 ľudí. Psychiatri majú rozhodnúť, či môže byť Breivik odsúdený na trest väzenia, alebo či v prípade uznania viny bude umiestnený do psychiatrickej liečebne.

Lekári sa chystajú vyšetriť Breivikov mozog metódou magnetickej rezonancie, ktorá môže odhaliť eventuálne poškodenia tohto orgánu, napríklad nádor.

Pal Gröndahl, ktorý pôsobil ako súdny psychiater u takmer stovky prípadov, povedal, že táto metóda môže ukázať tiež rôzne abnormality v oblasti mozgu, ktoré klinické vyšetrenie nezistí. Odhalí aj niektoré poruchy osobnosti, ako je napríklad autizmus.

Denník Verdens Gang napísal, že Breivik ani jeho advokát proti scanovaniu mozgu nič nenamietajú. Psychiatri Synne Sörheimová a Torgeir Husby dostali pôvodne čas do 1. novembra na predloženie svojich záverov o psychickom stave Breivika. Obhajoba a prokuratúra sa však dohodli na štvortýždňovom odklade, povedal v stredu obvodný súd v Osle s tým, že správu očakáva do 30. novembra. Psychiatri majú určiť, či 32-ročný pravicový extrémista môže byť za svoje činy trestne zodpovedný.

"Tento prípad je tak veľký, že potrebujeme viac času," vysvetlil médiám prostredníctvom svojej hovorkyne Husby, ktorý sa spoločne so Sörheimovou pokúša určiť, či Breivik trpí psychózou.

Breivik sa k atentátom síce priznal, ale odmieta obvinenia z terorizmu. Vinu necíti, pretože bol k svojim činom údajne donútený vládnou politikou podporujúcou prisťahovalectvo.

Breivikov obhajca Geir Lippestad koncom júla vyhlásil, že je jeho klient "duševne chorý", s čím však uvedení psychiatri nesúhlasia. Nórska televízia NRK oznámila, že Sörheimová a Husby viedli s obvineným už 11 dlhých rozhovorov. Súd s Breivikom začne zrejme v apríli a do leta by mal byť uzavretý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu