Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rekordný úlovok: Český kamión prevážal 150 kg heroínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN/PRAHA - Bavorskí colníci zadržali český kamión, v ktorom prevážali 150 kilogramov heroínu. Spolu s ním skončili v rukách nemeckých kriminalistov štyria pašeráci belgickej a tureckej národnosti. Podľa bavorských úradov ide o najväčší úlovok heroínu v tejto nemeckej spolkovej krajine od roku 1993. Dodávka bola určená do Holandska a podľa odhadov vyšetrovateľov by vystačila na desať miliónov dávok drogy.

Hovorca mníchovskej colnej správy Christian Schüttenkopf telefonicky oznámil, že nákladné vozidlo malo registráciu na nešpecifikovanú českú špedičnú firmu. Inak Česi podľa neho v prípade nefigurujú a nie sú ani medzi zadržanými. Jedným z nich je vodič kamiónu, ktorý podľa hovorcu Generálneho riaditeľstva pre clá Jiřího Bartáka vlastní firmu so sídlom v ČR.

"Zadržaný kamión neprechádzal cez územie Českej republiky. Navyše materiál, ktorý v ňom bol zaistený, nebol určený na česský trh," povedal hovorca Národnej protidrogovej centrály Michal Hammer.

Podľa oznámenia bavorských orgánov zastavili colníci kamión s chladiacim návesom minulý týždeň na diaľnici A3 medzi Passau a Norimbergom kvôli bežnej kontrole. Podľa dokladov mal z Turecka prevážať kotúče na káble do Belgicka. V návese však objavili dômyselnú skrýšu, v ktorej ukrývali 300 polkilogramových balíčkov s heroínom. Hoci sa im tento úspešný zásah podaril už pred týždňom, z dôvodov vyšetrovania o ňom informovali až dnes.

Do rozkrývania pozadia kontrabandu, pri ktorom boli okrem vodiča zadržaní tiež traja údajní komplici, sa zapojili aj kriminalisti v Holandsku, Belgicku, Bulharsku a Česku. "S českými kolegami sme preverovali, či tá registrácia súhlasí s adresou (špedičnej firmy), inak v tom prípade ide prevažne o Belgičanov a Turkov," vysvetlil Schüttenkopf.

Okrem kamiónu s drogami policajti pri vyšetrovaní zaistili 10 tisíc eur v hotovosti, viacero mobilných telefónov a jedno luxusné terénne vozidlo. Koncentrácia účinnej látky v zachytenom heroíne dosahuje podľa bavorských colníkov 60 až 80 percent a pre bežných konzumentov by sa z nej dalo vyrobiť asi desať miliónov dávok.

Hoci v tomto prípade údajne Česi nefigurujú, sú inak medzi cudzincami najčastejšími pašerákmi drog do susednej nemeckej spolkovej krajiny. Vlani ich bavorské úrady kvôli tomu vyšetrovali 289 a predvlani 308.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu