Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Paroubek opustil ČSSD a zakladá novú stranu

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český expremiér a bývalý predseda ČSSD Jiří Paroubek dnes oznámil, že odchádza zo strany, ktorej vedenie už dlhšie kritizoval. Informoval tiež, že zakladá nový politický subjekt nazvaný Národní socialisti - ľavica 21. storočia.

"Po dlhých výhradách k programovým veciam sa moja trpezlivosť skončila," povedal Paroubek na tlačovej konferencii. "Nastal čas, aby to ČSSD skúsila bezo mňa a ja bez sociálnej demokracie," dodal s tým, že v ČSSD už nevidel priestor na dobrú prácu pre svojich voličov. Strana podľa neho opúšťa sľuby v boji proti zdravotníckym poplatkom a nedostatočne podporuje priamu voľbu prezidenta.

Novú stranu chce Paroubek zaregistrovať v najbližších dňoch. Verejne ju predstaví v sobotu. Podľa jeho slov sa chce venovať najmä sociálnym otázkam či životnému prostrediu, pričom bude v opozícii proti terajšej vláde ČR. Rokovať chce Paroubek aj s časťou Českej strany národne socialistickej, do ktorej mal podľa niektorých špekulácií vstúpiť.

Paroubek opúšťa ČSSD spolu so svojimi blízkymi spolupracovníkmi - ďalším poslancom Jiřím Šlégrom a bývalým šéfom ústeckej krajskej organizácie strany Petrom Bendom. Paroubek ani Šlégr sa nevzdajú poslaneckých mandátov, aj keď práve expredseda sociálnych demokratov patril k najväčším kritikom takéhoto "prebehlíctva".

Súčasný predseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakcii na oznámenie Paroubka pre noviny Právo povedal, že ide o nezmyselný a bezdôvodný krok. "Jiří Paroubek nemá žiaden programový ani iný dôvod na to, aby odchádzal z ČSSD a zakladal novú politickú stranu," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu