Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Maďarsku začali obvinili expremiéra Gyurcsánya

Ferenc Gyurcsány Zobraziť galériu (2)
Ferenc Gyurcsány

BUDAPEŠŤ - Ústredná vyšetrovacia prokuratúra v Budapešti vzniesla dnes obvinenie voči ľavicovému expremiérovi Ferencovi Gyurcsányovi zo zneužitia právomoci v kauze výmeny pozemkov pre komplex kasína. Gyurcsány, ktorý počas vypočúvania odmietol odpovedať na otázky prokuratúry, voči obvineniu podal sťažnosť.

Podľa internetového vydania maďarského denníka Népszabadság bývalý premiér po vypočutí vyšiel z budovy prokuratúry, kde ho čakal dav približne 1000 priaznivcov, ktorí ho privítali potleskom.
      
V krátkom prejave z korby nákladného auta vyjadril vďaku za to, že sa teraz "ľudia postavili na stranu politika". Ako povedal, pravica a jej radikálna časť zaútočila na Maďarsko - na republiku. "Musíme bojovať dovtedy, kým demokrati nebudú vo väčšine," zvolal.
      
O vypočúvaní Gyurcsány povedal, že tak, ako sa to dalo očakávať, obvinili ho zo zneužitia právomocí. Voči obvineniu podal sťažnosť, ktorú však bude posudzovať človek Viktora Orbána - generálny prokurátor Péter Polt. Expremiér podľa svojich vlastných slov prokurátorom povedal, že by sa mali hanbiť, lebo porušili svoj sľub, že na pôde spravodlivosti budú stáť nestranne.
      
Gyurcsány sľúbil, že záznam z vypočúvania, o ktorý požiadal, čoskoro zverejnia.
      
Prokuratúra vydala vyhlásenie, v ktorom informovala, že Gyurcsány podal sťažnosť voči vypočúvaniu a "predniesol krátke vyhlásenie, ktoré nebolo bez invektív". Expremiér odmietol obvinenie a uviedol, že nemieni odpovedať na nijaké otázky a nebude ani vypovedať.
      
Poslanci maďarského parlamentu zbavili Gyurcsánya poslaneckej imunity 12. septembra. Zákonodarný zbor vydal bývalého predsedu vlády vyšetrovacím orgánom od zmeny režimu po prvý raz. Podozrenie zo strany prokuratúry, ktorá o zbavenie imunity požiadala, že v záležitosti výmeny pozemkov na výstavbu centra s kasínom expremiér zneužil svoje právomoci, je podľa vyjadrenia samotného Gyurcsánya odborne nepodložené a politicky zaujaté.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu